Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν τους Κούρδους (YPG) συμμάχους των ΗΠΑ

Οι Τούρκοι παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν τους Κούρδους (YPG) συμμάχους των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο τουρκικός στρατός “έπληξε δύο φορές” προσφάτως θέσεις των Κούρδων σοσιαλιστών ανταρτών της Συρίας, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, την ώρα που η κυβέρνησή του εντείνει τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αφενός με τα πλήγματα αυτά κατά των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας και αφετέρου εντείνοντας -υποτίθεται- τις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο τουρκικό έδαφος.

“Προειδοποιήσαμε ότι το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, Κούρδοι της Συρίας) δεν θα πρέπει να περάσει (ένα όριο) πέραν του δυτικού Ευφράτη και χτυπήσαμε δύο φορές”, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Τη Δευτέρα οι κουρδικές σοσιαλιστικές δυνάμεις της Συρίας κατηγόρησαν τον τουρκικό στρατό ότι έβαλε στόχο θέσεις τους, μια πληροφορία που δεν είχε επιβεβαιώσει άμεσα η Τουρκία.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Άγκυρας είναι ενάντια εδώ και μήνες στην προέλαση των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ξεκάθαρα το PYD και την πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), να μην επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία.

“Αυτό που επιθυμούν είναι να κυριεύσουν εξ ολοκλήρου τη βόρεια Συρία (…) αυτό συνιστά μια απειλή για μας και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχθεί την απειλή αυτή”, δήλωσε σε δημόσια ομιλία του ο Ερντογάν.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας συνιστούν την αιχμή του δόρατος των χερσαίων δυνάμεων που αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Μετά τη νικηφόρα ηρωική αντίσταση στην πόλη Κομπάνι τον Ιανουάριο, οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν και την Τελ Αμπιάντ τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν επίσης ότι εντάσσουν την Τελ Αμπιάντ “στην αυτόνομη αρχή” που ασκούν στο βόρειο τμήμα του συριακού εδάφους.

Σχετικά άρθρα