Οι Αιγύπτιοι καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν νέο κοινοβούλιο.
Η διαδικασία, από την οποία ουσιαστικά απουσιάζει η ισλαμιστική αντιπολίτευση, θα διαρκέσει δύο ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, και δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 27 εκατομμύρια εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας).
Οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες στην Αίγυπτο μετά τη διάλυση, τον Ιούνιο του 2012, του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, θα γίνει σε δύο γύρους, βάσει ενός περίπλοκου συστήματος.
Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ενός προέδρου που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.
Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.
Μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής εναντίον των τουρκόφιλων παρανοϊκών ισλαμιστών.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση στην οποία ανήκει ο Μόρσι, τέθηκε εκτός νόμου. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η μήτρα του παγκόσμιου τζιχαντισμού ενώ συνεργάζονται με την Τουρκία του Ερντογάν παντού (Αίγυπτος, Συρία, Λιβύη, Λωρίδα της Γάζας) για την ανασύσταση του “χαλιφάτου των ονείρων τους”.
Ο Πρόεδρος Σίσι ζήτησε το Σάββατο να υπάρξει «μεγάλη συμμετοχή» και κάλεσε «όλους τους Αιγύπτιους να πάνε στα εκλογικά τμήματα» και να κάνουν «τη σωστή επιλογή», λέγοντας ότι καλεί κυρίως «τη νεολαία» να πάρει μέρος στη «δημοκρατική γιορτή» αυτή.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 13 εναπομείνασες επαρχίες, στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες, θα διεξαχθεί την 22η και την 23η Νοεμβρίου.
Ο σύμμαχος της Ελλάδας Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ιδρύθηκε πριν περίπου 90 χρόνια και το 2012 κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, οδηγώντας τη στον μεσαίωνα και τη θεοκρατία, πράγμα που ανάγκασε τον στρατό της Αιγύπτου να τους ανατρέψει πριν η χώρα μετατραπεί σε τρελοκομείο θρησκόληπτων ιμάμηδων.