Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ομπάμα θα συνεχίσει να εξοπλίζει Κούρδους και Ασσύριους (SDF) στη Συρία

Ο Ομπάμα θα συνεχίσει να εξοπλίζει Κούρδους και Ασσύριους (SDF) στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπάρακ Ομπάμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπαράκ Ομπάμα μίλησαν τηλεφωνικώς για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ερντογάν.

“Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στο Ισλαμικό Κράτος και να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά των απειλών που αντιμετωπίζει.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου προστίθεται εξάλλου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις επιθέσεις των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός στρατός προτίθεται να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στους αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, μετά τη ρίψη την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας) περίπου πενήντα τόνων πυρομαχικών.

“Θα γίνουν κι άλλες ρίψεις, αλλά μόνον αν μπορούν να αποδείξουν ότι χρησιμοποίησαν (τα πυρομαχικά) με αποτελεσματικό τρόπο κατά του Ισλαμικού Κράτους”, σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Όσο περισσότερα αποτελέσματα δείχνουν, τόσο οι παραδόσεις θα γίνουν πιο συνεπείς και τα αμερικανικά αεροπλάνα θα επιλέγουν τους στόχους τους βάσει αυτού που βοηθάει να προελαύνουν (οι αντάρτες κατά του Ισλαμικού Κράτους) στο έδαφος”, συνέχισε.

Το πρόγραμμα των παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού στους αντάρτες θα στηριχθεί στα αποτελέσματα των ανταρτών, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ένας σοσιαλιστικός – δημοκρατικός στρατός με κορμό τους Κούρδους του YPG. Στην ίδια δύναμη συμμετέχουν χριστιανοί Ασσύριοι και δημοκρατικοί Άραβες. Η δύναμη του SDF υπολογίζεται σε περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες.

Ο εξοπλισμός του SDF από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει υστερία στην Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον “πατερούλη” των τζιχαντιστών, να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τους… τρομοκράτες.

Σχετικά άρθρα