Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μισό δισ. δολάρια έβγαλε το Ισλαμικό Κράτος πουλώντας λαθραίο πετρέλαιο

Μισό δισ. δολάρια έβγαλε το Ισλαμικό Κράτος πουλώντας λαθραίο πετρέλαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λαθρεμπόριο Καυσίμων, Πετρέλαιο, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το αιμοσταγές Ισλαμικό Κράτος έκανε “ταμείο” μέσα σε ένα έτος περίπου 500 εκ. δολάρια από τις πωλήσεις στη μαύρη αγορά πετρελαίου που κλέβει από πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει.

Παρά ότι εδώ και ένα χρόνο το Ισλαμικό Κράτος βομβαρδίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, έχοντας δεχθεί περίπου 10.600 αεροπορικές επιδρομές, συνεχίζει να παράγει 34.000 με 40.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, αξίας περίπου ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων.

Η βρετανική Express σημειώνει ότι η Δύση απέτυχε να εξαρθρώσει τα κυκλώματα διακίνησης λαθραίου πετρελαίου, από τα οποία στην πραγματικότητα χρηματοδοτείται το Ισλαμικό Κράτος.

Αμερικανική πηγή δήλωσε στην Express ότι ακόμα και μετά από τους βομβαρδισμούς, το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να έχει έσοδα περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τις πωλήσεις λαθραίου πετρελαίου.

Οι σύμμαχοι είναι δύσκολο να χτυπήσουν τις πετρελαιοπηγές. Οι τζιχαντιστές αντλούν το πετρέλαιο από ανοιχτά πηγάδια (που δεν μοιάζουν με πετρελαιοπηγές) και με εκατοντάδες αυτοσχέδιους τρόπους, που εμπλέκεται ο τοπικός πληθυσμός.

Στην πραγματικότητα, εάν πλήξουν τις πετρελαιοπηγές θα σκοτώσουν αμάχους. Φοβούνται ότι από τέτοια χτυπήματα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ισχυροποιήσουν και άλλο το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα