Το μέλλον τριών μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ κρίνεται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς με τον καιρό είναι σίγουρο πως θα… βυθιστούν!
Ο λόγος για την Νέα Υόρκη την Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι τρείς πόλεις που στο πέρασμα του χρόνου θα καλυφθούν από ύδατα από το φαινόμενο της ανόδου των Ωκεανών!
Πιο συγκεκριμένα βασικός αναλυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών (PNAS), δηλώνει πως για τις παραπάνω πόλεις τα πράγματα είναι λίγο πολύ καθορισμένα καθώς είναι πολύ αργά όσο και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, βυθίζεται ήδη. «Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει στη Νέα Ορλεάνη. Οι προοπτικές της είναι χειρότερες από το Μαϊάμι», σχολιάζει ο Ben Strauss. Αν δεν γίνει τίποτα για να μειώσουμε την εκπομπή ρύπων ως το 2100, ο πλανήτης θα δει τα νερά να ανεβαίνουν μεταξύ 4,3 και 9,9 μέτρα, σύμφωνα με τον Ben Strauss, ο οποίος, ωστόσο, σημειώνει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα γίνει αυτή η άνοδος των υδάτων.
Η πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο και σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, η πόλη δεν θα μπορεί να είναι κατοικήσιμη από το 2085, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ένα εργαλείο στο σάιτ της Climate Central επιτρέπει να διαπιστώσει κάποιος την επίδραση της υπερθέρμανσης στις πόλεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στις ακτές.
Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα το Μαϊάμι». Αυτή η Πολιτεία στα νοτιο-δυτικά των ΗΠΑ περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών πόλεων που απειλούνται από την άνοδο των υδάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι επικέντρωσαν τις μελέτες τους στις ζώνες που απειλούνται στις ΗΠΑ και κατοικούνται από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 40% στη Φλόριντα.
Χαμηλή πόλη, χτισμένη σε ένα πορώδες έδαφος, το Μαϊάμι δεν θα προστατευτεί από την πλημμύρα όταν ανέβουν τα ύδατα, αναφέρει ο αναλυτής.
Μια ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο θα γίνει σε έναν μήνα από τώρα, προσθέτει. Επισημαίνει ότι μια αποφασιστική δράση, η οποία θα επέτρεπε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 σε ένα επίπεδο όπως ήταν το 1950, θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει να μην αλλάξει η εκπομπή CO2 και να προστεθούν σε αυτό οι επιπλοκές που θα προκύψουν από το λιώσιμο του πάγου στην Ανταρκτική, ένα φαινόμενο μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.
Το άλλο σενάριο προβλέπει μια ριζική στροφή, όπου ο κόσμος θα έφτανε στο μάξιμουμ της εκπομπής CO2 το 2020.
Η μελέτη της Climate Central είναι μια «χρήσιμη συνεισφορά» στις έρευνες που γίνονται για αυτό το αντικείμενο, σύμφωνα με κλιματολόγο.
Τα συμπεράσματά της προσφέρουν, ειδικότερα, «μια καλύτερη ανάλυση για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η άνοδος των υδάτων των ωκεανών στις προσεχείς δεκαετίες αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων».