Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βιέννη: Τα exit poll δείχνουν νίκη των Σοσιαλδημοκρατών – Ρυθμιστής η Βασιλάκου

Βιέννη: Τα exit poll δείχνουν νίκη των Σοσιαλδημοκρατών – Ρυθμιστής η Βασιλάκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βιέννη, Εκλογές, Ελληνική Ομογένεια, Μαρία Βασιλάκου, Σοσιαλδημοκράτες,

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που έγιναν γνωστά στις 19.00 ώρα Ελλάδας, στις τοπικές εκλογές στην Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 39,5% και 44 έδρες στην τοπική Βουλή, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) λαμβάνει 30,9% και 34 έδρες.

Η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου με το κόμμα των Πρασίνων παραμένει ρυθμιστής της πολιτικής σκηνής στη Βιέννη με 11,6% και 10 έδρες.

Ξεπερνάει μάλιστα για πρώτη φορά το άλλοτε κραταιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), που το 1983 είχε συγκεντρώσει το 34% των ψήφων, αλλά φέτος περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. «Πρόκειται για εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είχε καταφέρει να προβλέψει καμία δημοσκόπηση τις τελευταίες εβδομάδες» ήταν το πρώτο σχόλιο του παρουσιαστή της αυστριακής τηλεόρασης ORF.

Εάν διατηρηθεί αυτή η εικόνα, θεωρείται πολύ πιθανή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Εάν οι σοσιαλδημοκράτες υποστούν όμως σημαντικές απώλειες, δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά τρίτος εταίρος, που θα είναι πιθανότατα το φιλελεύθερο κόμμα NEOS. Ιδρύθηκε μόλις το 2012 και φαίνεται να επιτυγχάνει την είσοδό του στην τοπική Βουλή με ποσοστό 6%. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που μία νέοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη καταφέρνει να μπει στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βιέννης.

Σχετικά άρθρα