Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χαμάς κήρυξε ιντιφάντα για την υπεράσπιση των Αγίων Τόπων

Η Χαμάς κήρυξε ιντιφάντα για την υπεράσπιση των Αγίων Τόπων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Όρος του Ναού, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Τέμενος Αλ Ακσά, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Ένας από τους ηγέτες της ισλαμικής και φιλότουρκης οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανιγιέ, κήρυξε ιντιφάντα στην Παρασκευή ενάντια στο Ισραήλ. Η κήρυξη της νέας ιντιφάντα έγινε ενώ έξι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί καθώς διαμαρτύρονταν στον συνοριακό φράχτη.

Σε θρησκευτική ομιλία μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε τζαμί στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανιγιέ είπε:

“Καλούμε στη δυνάμωση και εξάπλωση της ιντιφάντα. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία. Η Γάζα θα εκπληρώσει τον ρόλο της στην ιντιφάντα των Ιεροσολύμων και είναι περισσότερο από έτοιμη για τη σύγκρουση”.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Χανιγιέ έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ηγετών της Φατάχ, μεταξύ των οποίων και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

200 περίπου Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στον συνοριακό φράχτη με το Ισραήλ την Παρασκευή, πετώντας πέτρες και κυλώντας φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων προς τα ισραηλινά στρατεύματα που είχαν πάρει θέσεις από την άλλη πλευρά. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές, όταν εκείνοι πλησίασαν κοντά τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Παλαιστίνιοι ισλαμιστές.

Την Παρασκευή, στο νότιο Ισραήλ, ένας Ισραηλινός οπλισμένος με μαχαίρι τραυμάτισε τέσσερις Άραβες. Όταν συνελήφθη από την Αστυνομία δήλωσε ότι “όλοι οι Άραβες είναι τρομοκράτες”.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποκάλεσε αυτές τις δέκα τελευταίες ημέρες και νύχτας βίας ως ένα “τρομοκρατικό κύμα”. Επίσης κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, το κόμμα Φατάχ (σοσιαλιστές κοσμικοί) και την ισλαμιστική Χαμάς ότι είναι ηθικοί αυτουργοί στη βία που μαίνεται στις συνοικίες των ανατολικών Ιεροσολύμων.

Ο Αμπάς από την πλευρά του επαίνεσε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που “υπερασπίζονται” το τέμενος Αλ Ακσά, που είναι χτισμένο στο Όρος του Ναού στα Ιεροσόλυμα, εκεί που κάποτε βρισκόταν ο Ναός των Εβραίων.

Οι μουσουλμάνοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να αλλάξει τη συμφωνία που υφίσταται για τον ιερό χώρο, που προβλέπει μόνο οι μουσουλμάνοι να τον χρησιμοποιούν για θρησκευτικούς λόγους.

Όμως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς κάλεσε τον λαό του να αντισταθεί ειρηνικά.

Η βία που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ έχει να κάνει κυρίως με Παλαιστίνιους ισλαμιστές “μοναχόλυκους” που οπλισμένοι με ένα μαχαίρι χτυπάνε Ισραηλινούς, τόσο στρατιωτικούς όσο και απλούς πολίτες. Συνήθως αυτοί οι μαχαιροβγάλτες πέφτουν νεκροί στη συνέχεια από αστυνομικά πυρά, πηγαίνοντας έτσι στον παράδεισο.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να προλαβαίνει τις επιθέσεις μαχαιροβγαλτών ισλαμιστών.

Δείτε το βίντεο της κήρυξης της ιντιφάντα από τον Χανιγιέ:

Σχετικά άρθρα