Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΟΚ! Το Ιράκ γυρνά πλάτη στις ΗΠΑ και συμμαχεί με Ρωσία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

ΣΟΚ! Το Ιράκ γυρνά πλάτη στις ΗΠΑ και συμμαχεί με Ρωσία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορικές Επιδρομές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Οργάνωση Μπαντρ, Ρωσία, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Χαντί Αλ Αμίρι,

Η Βαγδάτη στρέφεται πλέον προς τη Μόσχα διότι η Ουάσιγκτον δεν διεξάγει με σοβαρότητα επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκτίμησε τη Δευτέρα ο Ιρακινός βουλευτής και επικεφαλής της πιο ισχυρής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών, Χαντί Αλ Αμίρι.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε δει σοβαρές προσπάθειες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Χαντί Αλ Αμίρι, και συνέχεισε:

«Η έλλειψη σοβαρότητας του Διεθνούς Συνασπισμού (σ.σ. του οποίου ηγείται η Ουάσιγκτον) μας έκανε να αλλάξουμε πορεία. Η Ρωσία εξαπέλυσε από τη δική της πλευρά (μια εκστρατεία) με πολύ σοβαρό τρόπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», συνέχισε ο Αμίρι, βουλευτής του σιιτικού κινήματος Μπαντρ, το οποίο υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Η Ρωσία, σύμμαχος, όπως και του Ιράν, της συριακής κυβέρνησης, άρχισε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία, όπου ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους επί έναν χρόνο και πλέον, όπως και στο Ιράκ, με μέτρια αποτελέσματα.

Το Ιράκ, η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία αποφάσισαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου να δημιουργήσουν ένα κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών στη Βαγδάτη για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Έκτοτε η Βαγδάτη έχει κάνει σαφές ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Μόσχα να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και στο ιρακινό έδαφος, μεγάλα τμήματα του οποίου καταλήφθηκαν από τους τζιχαντιστές το 2014.

Σε δηλώσεις του από τη Νατζάφ, την ιερή πόλη των σιιτών, ο Χαντί Αλ Αμίρι επίσης κατηγόρησε τον Διεθνή Συνασπισμό ότι δεν επιδεικνύει τη βούληση να σταματήσει τη ροή των τζιχαντιστών οι οποίοι εντάσσονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος «στρατολογεί μαχητές από 108 χώρες του κόσμου, οι οποίοι διέρχονται όλοι από την Τουρκία, κάτι που ο Συνασπισμός γνωρίζει πολύ καλά», τόνισε.

Εξάλλου ακόμη ένα στέλεχος των σιιτών παραστρατιωτικών, ο Μούεν Αλ Καντίμι, κάλεσε να αρχίσουν ρωσικοί βομβαρδισμοί στο ιρακινό έδαφος.

«Προσμένουμε την έναρξη βομβαρδισμών από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των θέσεων και των αρχηγείων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και όλων των κοινών οδών ανεφοδιασμού του [στο Ιράκ και] στη Συρία», είπε ο Καντίμι.

«Θα καλωσορίσουμε θερμά μια τέτοια επέμβαση από τους Ρώσους για να εξοντωθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα και η σιιτική οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής επέμβασης. Ο εκπρόσωπός της οργάνωσης Νάιμ Αλ Ουμπούντι ανέφερε πως οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.

«Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έδρασαν με σοβαρότητα για να δοθεί ένα τέλος στο Ισλαμικό Κράτος… προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση μάλλον, παρά να την τερματίσουν».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι έχει επίσης δηλώσει πως η Βαγδάτη θα καλωσόριζε το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της χώρας του.

Σχετικά άρθρα