Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, όπως δήλωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια “συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο”, είπε, αναφερόμενος στην Πέμπτη.
Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου “πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι “υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος”.
Όπως έχει μεταδώσει από την πρώτη στιγμή το TRIBUNE, η Ρωσία βομβάρδισε την Αλ Κάιντα -που στη Συρία ονομάζεται Μέτωπο Αλ Νούσρα- και ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ο οποίος FSA είναι σύμμαχος με την Αλ Κάιντα.
Πραγματικά, είτε κάποιος βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος, είτε την Αλ Κάιντα, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Διαφορά υπάρχει όταν κάποιος βομβαρδίζει μόνο το Ισλαμικό Κράτος και ποτέ την Αλ Κάιντα και αυτό αφορά τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Γαλλία που για άγνωστο και αδιευκρίνιστο λόγο έχουν εξαιρέσει από τους στόχους τους τη δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στη Συρία.
Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Οφείλουμε ως TRIBUNE να επαναλάβουμε -σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ- ότι δεν υπάρχουν “αντάρτες” στη Συρία πλέον, οι πάντες έχουν απορροφηθεί είτε από το Ισλαμικό Κράτος, είτε από την Αλ Κάιντα.
Όσοι μιλάνε για “αντάρτες” στη Συρία ή είναι εντελώς άσχετοι ή ανήθικοι συνεργοί τζιχαντιστών.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλους τους προλαλήσαντες “βιαστικούς”, που έσπευσαν να αναμασήσουν την τουρκική “γραμμή” για “καλούς” και “κακούς” τζιχαντιστές, οι Αμερικανοί δεν εξαίρεσαν έμμεσα ή άμεσα την Αλ Κάιντα.
Σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να “καλωσορίσει” την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει “πράγματι” κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος.
Στην αντίθετη περίπτωση “θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες”, σημείωσε.
Η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 εξόδους και έπληξε “οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική.
Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία επιμένει ότι βομβάρδισε το Ισλαμικό Κράτος και όχι την Αλ Κάιντα ή τον FSA. Βεβαίως αυτό μπορεί και να μην είναι «σκόπιμο» από την πλευρά της Μόσχας. Μια εξήγηση λέει ότι επειδή η Ρωσία είναι «νέα» στον πόλεμο τους βλέπει όλους ως Ισλαμικό Κράτος.
Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως “το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας” και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο.
Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.
Την ίδια ώρα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία έγιναν αποκλειστικά εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ρωσικές επιδρομές γίνονται κατόπιν καλού συντονισμού με την Δαμασκό και σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην εξορία Χάλεντ Χότζα δήλωσε ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ότι τα πλήγματα στη Χομς σκότωσαν 36 “αθώους” αμάχους σε ζώνες “που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος”.
Την ίδια ώρα ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής Ζίαντ Μάτζεντ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “οι Ρώσοι επέλεξαν τις περιοχές αυτές επειδή είναι περιοχές στις οποίες το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) έχει υποστεί ήττες”.
Το Ισλαμικό Κράτος “δεν έχει καμία παρουσία στη Λαττάκεια και τη Χάμα και έχει μια περιορισμένη παρουσία στη Χομς”, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος.
Το εξηγήσαμε. Η Ρωσία βομβάρδισε την Αλ Κάιντα, όχι το Ισλαμικό Κράτος, απλά οι Ρώσοι τους βλέπουν όλους ως “Ισλαμικό Κράτος”. Ενδιαφέρον όμως έχει πώς όλοι οι “μετριοπαθείς” αντιπολιτευόμενοι στη Συρία έσπευσαν να υπερασπιστούν την Αλ Κάιντα.
Όσον αφορά τις απώλειες σε αμάχους, ουδείς εξ αυτών δικαιούται να μιλά ως κριτής των Ρώσων…