Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κόκκινος Συναγερμός: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους συμμάχους των Τούρκων στη Συρία (βίντεο)

Κόκκινος Συναγερμός: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους συμμάχους των Τούρκων στη Συρία (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Βίντεο, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Λαττάκεια (Λαοδίκεια), Ραστάν, Ρωσία, Συρία, Τζαΐς Αλ Φάτεχ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χομς (Έμεσα),

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters την Τετάρτη.

Οι αεροπορικές επιδρομές φαίνεται ότι εξαπολύθηκαν σε θύλακες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην επαρχία της Χομς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ρωσία έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες έγκαιρη ειδοποίηση ότι σκόπευε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία της Χομς.

Οι αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν θύλακες του FSA στα βόρεια της επαρχίας Χομς, όπως πρώτο σας μετέδωσε στην Ελλάδα το TRIBUNE.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι -όπως καταγγέλλουν οι στασιαστές- βομβάρδισαν τις πόλεις Ραστάν (Rastan) και Ζαφαράνα (Zafarana).

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών είναι και έξι παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Πληροφορίες και αναρτήσεις των Σύρων στασιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν από άλλες πηγές, αναφέρουν ότι τα ρωσικά τζετ SU-25 απογειώθηκαν από τη βάση στη Λαττάκεια.

Η συριακή Προεδρία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία έφτασε στη Συρία μετά από αίτημα του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Πηγές των Ηνωμένων Πολιτειών είπαν στους New York Times ότι η Ρωσία έχει στείλει συνολικά 32 πολεμικά αεροπλάνα στη βάση στη Λαττάκεια.

Δείτε προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις:

1. Ρωσικά μαχητικά Sukhoi πάνω από τη συριακή πόλη Χάμα (βίντεο)
2. Σύροι στασιαστές καταγγέλλουν ότι τους βομβάρδισαν οι Ρώσοι (βίντεο)

Να επισημάνουμε εδώ, ότι εάν επιβεβαιωθούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία με στόχο τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) εισερχόμαστε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο FSA, δύναμη που συγκροτήθηκε αρχικά από Σύρους στασιαστές στρατιωτικούς και εθελοντές, υπήρξε η λεγόμενη μετριοπαθής αντιπολίτευση που υποστήριξε και εξόπλισε η Δύση.

Στη συνέχεια ο FSA έγινε σύμμαχος με την Αλ Κάιντα και άλλες μικρότερες τζιχαντιστικές οργανώσεις, συγκροτώντας από κοινού τον λεγόμενο Στρατό της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ), μια δύναμη που υποστηρίζεται ανοιχτά από την Τουρκία και η οποία μάχεται ενάντια τόσο στην κυβέρνηση της Συρίας όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Στρατός της Κατάκτησης έθεσε υπό τον έλεγχό του το καλοκαίρι την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Στρατός της Κατάκτησης είναι μια ακόμα τζιχαντιστική οργάνωση με “κορμό” τον συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που εκτελεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή.

Εάν η Ρωσία αποφάσισε να χτυπήσει τον Στρατό της Κατάκτησης (Αλ Κάιντα – FSA), αυτό αποτελεί ευθεία κήρυξη πολέμου στην Τουρκία στα μέτωπα της Συρίας, ενώ άγνωστη παραμένει προς το παρόν ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ, που φαίνονται να έχουν “εγκλωβιστεί” μεταξύ των στρατηγικών Ερντογάν που προσπαθεί να επιβάλλει ως σύμμαχο της Δύσης την Αλ Κάιντα και της απόφασης του Πούτιν να συντρίψει τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και την Αλ Κάιντα, έχοντας σε αυτή του την απόφαση την υποστήριξη του Ιράν και της Κίνας.

Όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού…

Ενημέρωση 16.18: Ο πρόεδρος Πούτιν σε δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ το μεσημέρι της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό του προέδρου Άσαντ της Συρίας. Η Ρωσία θα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τρομοκράτες. Καμία αναφορά σε εμπλοκή και χερσαίων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ενημέρωση 17.39: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε σήμερα “χειρουργικής ακριβείας” αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» γνωστοποίησε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια ώρα μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποίησαν τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» που βρίσκονται σε τρεις επαρχίες της Συρίας.

«Τα ρωσικά και συριακά μαχητικά διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία δεν φαίνεται να στοχοθέτησαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ενδέχεται να επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Χομς και σε άλλα τμήματα της συριακής επικράτειας, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μείνουν εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας.

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τον εναέριο χώρο της Συρίας ενόψει των επιχειρήσεων, επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που προσέθεσε ότι, παρά το γεγονός αυτό, ο Διεθνής Συνασπισμός “συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρέδωσε το μήνυμα στις αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι προσέθεσε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος στη Βαγδάτη ενημέρωσε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ότι τα ρωσικά μαχητικά θα ξεκινούσαν την Τετάρτη αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Τετάρτη ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η στοχοθέτηση εδαφών που έχουν καταλάβει.

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.

Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ.

«Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός σε αυτά τα θέματα για να καταλάβει ότι εάν [το Ισλαμικό Κράτος] τα καταφέρει να νικήσει στη Συρία, [τα μέλη του] αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα επιστρέψουν στη Ρωσία» και θα αναλάβουν δράση και εκεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι «η συριακή σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες» και «προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες», ανάμεσά τους «διακρατικές» παρεμβάσεις, «εσωτερικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, που επιδεινώθηκαν από τις κατάφωρες εξωτερικές επεμβάσεις».

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσιγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (…) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, λέγεται ότι δείχνει ρωσικό μαχητικό πάνω από τη συριακή πόλη Χάμα:

Δείτε το βίντεο από την πόλη Ραστάν, μετά τον βομβαρδισμό της, από τους Ρώσους -όπως καταγγέλλεται:

Σχετικά άρθρα