Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικά μαχητικά Sukhoi πάνω από τη συριακή πόλη Χάμα (βίντεο)

Ρωσικά μαχητικά Sukhoi πάνω από τη συριακή πόλη Χάμα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Βίντεο, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χάμα (Επιφάνεια), Χομς (Έμεσα),

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 30 Σεπτεμβρίου, Σύροι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει ρωσικά μαχητικά SU-25 (Sukhoi Su-25) να πετάνε πάνω από τη συριακή πόλη Χάμα.

Η Χάμα βρίσκεται στη κεντρική – δυτική Συρία και απέχει 213 χιλιόμετρα βόρεια από τη Δαμασκό και 46 χιλιόμετρα βόρεια από την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πόλη Χομς.

Το ελληνιστικό όνομα της πόλης είναι Επιφανεία.

Η Χάμα είναι πόλη με βαθιά ισλαμιστική εξτρεμιστική παράδοση. Για ολόκληρες δεκαετίες ήταν η σφηκοφωλιά των Αδελφών Μουσουλμάνων (Μουσουλμανική Αδελφότητα), της οργάνωσης “μήτρα” όλων των τζιχαντιστών, που μαχόταν για να ανατρέψει το “κοσμικό” σοσιαλιστικό αραβικό κόμμα Μπάαθ σε όλες τις αραβικές χώρες.

Η αλήθεια είναι ότι ο σημερινός τζιχαντιστικός πόλεμος -που μαίνεται στον μουσουλμανικό κόσμο- είναι συνέχεια της τρομοκρατίας των Αδελφών Μουσουλμάνων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες για ανατροπή των σοσιαλιστικών Μπάαθ σε Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ. Η τελευταία χώρα που κρατά μπααθική κυβέρνηση είναι η Συρία.

Στη Χάμα ξεσηκώθηκαν οι ισλαμιστές για πρώτη φορά το 1964, επίσης το 1981 (στην προηγούμενη μεγάλη εξέγερση ισλαμιστών στη Συρία) και το 1982 οι κυβερνητικές δυνάμεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας έπνιξαν στο αίμα τους εξεγερθέντες, σε ένα μακελειό που έμεινε στην ιστορία ως “Η σφαγή της Χάμα” με 25.000 νεκρούς.

Όπως γίνεται κατανοητό, στη Συρία έχουν συμβεί και στο παρελθόν αιματηρές εξεγέρσεις ισλαμιστών, αλλά πάντα στο τέλος η σοσιαλιστική κυβέρνηση νικούσε, επειδή οι ισλαμιστές δεν είχαν βοήθεια από το εξωτερικό. Τώρα που έχουν βοήθεια σε όπλα και χρήμα, ο πόλεμος συνεχίζεται κοντά πέντε χρόνια.

Η Χάμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στην παρούσα χρονική περίοδο.

Η καταγραφή των ρωσικών μαχητικών Σουχόι έρχεται να στηρίξει προηγούμενες καταγγελίες στασιαστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ότι ρωσικά μαχητικά τους βομβάρδισαν την Τετάρτη στις πόλεις Ραστάν (Rastan) και Ζαφαράνα (Zafarana) στα βόρεια της επαρχίας Χομς (βίντεο εδώ).

Ωστόσο, καμία ακόμα ισχυρή απόδειξη δεν υπάρχει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), συμμάχου της Αλ Κάιντα και της Τουρκίας, και χαϊδεμένης ένοπλης οργάνωσης της Δύσης. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον FSA, πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη και γεωπολιτική εμπλοκή, με τις διεργασίες στον ΟΗΕ, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού να είναι ακόμα ρευστές.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά άρθρα