Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Καταλανοί ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους

Οι Καταλανοί ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ισπανία, Καταλονία, Μαριάνο Ραχόι,

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Καταλανοί για να εκφράσουν, για πρώτη φορά μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, την άποψή τους στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μεγάλες εντάσεις.

Ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας αν κερδίσει -μαζί με τον ακροαριστερό σχηματισμό CUP που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας- την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δηλαδή 68 από τις 135 έδρες.

Τα περίπου 2.700 εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι διαθέσιμες από τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).

Οι οπαδοί του «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας θα προσέξουν ιδιαίτερα το ποσοστό συμμετοχής, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικό της συσπείρωσής τους. Αντίθετα οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης είναι ήδη πολύ κινητοποιημένοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν είχε σταματήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους οπαδούς του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελόνη.

Την ίδια μέρα το Λαϊκό Κόμμα πρόβαλε το τελευταίο του διαφημιστικό σποτ, στην καταλανική γλώσσα, για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Ραχόι εμφανίστηκε στο σποτ και είπε στα καταλανικά: perque units guanyem, δηλαδή «Μαζί κερδίζουμε».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σχετικά άρθρα