Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέλος στην εκεχειρία Αλ Κάιντα – Κυβέρνησης στη βορειοδυτική Συρία

Τέλος στην εκεχειρία Αλ Κάιντα – Κυβέρνησης στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αχράρ Αλ Σαμ, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ιντλίμπ, Ισλαμικό Μέτωπο, Ισλαμιστές, Συρία, Τζαΐς Αλ Φάτεχ, Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια, Τζιχαντιστές, Χεζμπολάχ,

Η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί να τηρηθεί στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ των τζιχαντιστών της Αλ ΚάινταΑλ Νούσρα και των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιελάμβανε τη διακοπή των εχθροπραξιών στην περιοχή, παραβιάστηκε αργά το Σάββατο.

Βόμβες που φέρεται να εκτοξεύθηκαν από τζιχαντιστές του Στρατού της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ), μιας συμμαχικής δύναμης με κορμό την Αλ Κάιντα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), χτύπησαν τη σιιτική πόλη Αλ Φούα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Οι τζιχαντιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι πρώτες παραβίασαν της εκεχειρία ρίχνοντας βόμβες – βαρέλια σε μια κοντινή περιοχή.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός στις δύο σιιτικές πόλεις, την Αλ Φούα και την Κεφράγια που ελέγχονται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και πολιορκούν οι τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα, καθώς και στην πόλη Ζαμπάντανι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο και είναι περικυκλωμένοι από κυβερνητικές δυνάμεις και τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που είναι σύμμαχος της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ανακοίνωση που φέρεται να είναι των τζιχαντιστών στην περιοχή που κατηγορούσε την κυβέρνηση για παραβίαση της εκεχειρίας με ρίψη βομβών στο κοντινό χωριό Ταφτανάζ.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα αντεπιτέθηκαν, βομβαρδίζοντας την Αλ Φούα και την Κεφράγια.

Η εν λόγω εκεχειρία είχε θεωρηθεί διπλωματική επιτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Στρατού της Κατάκτησης (Αλ Κάιντα – FSA), σε συνεννόηση με το σιιτικό Ιράν, το οποίο είναι σύμμαχος τόσο με την κυβέρνηση της Συρίας όσο και με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η “διπλωματική επιτυχία” Ερντογάν έληξε άδοξα…

Στον χάρτη βλέπετε την πολιορκία των δύο σιιτικών πόλεων. Από τα βορειοδυτικά (μαύρες σημαίες) είναι η Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα. Στα βόρεια οι τρικολόρε σημαίες (πράσινο, άσπρο, μαύρο) είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA). Τα πράσινα λογότυπα στο νότο, είναι το έμβλημα του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία Ισλαμικού Μετώπου, στο οποίο παίζει κεντρικό ρόλο η Αχράρ Αλ Σαμ, επίσης παραμάγαζο της Αλ Κάιντα στη Συρία. Όλοι αυτοί έχουν συστήσει τον Στρατό της Κατάκτησης, ο οποίος όπως αντιλαμβάνεστε είναι φερετζές της Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα