Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πολιτική της Τουρκίας στέρησε τις ΗΠΑ από συμμάχους στη Μέση Ανατολή

Η πολιτική της Τουρκίας στέρησε τις ΗΠΑ από συμμάχους στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπολιτική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Μέση Ανατολή, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χεζμπολάχ,

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στη συριακή κρατική τηλεόραση, ένας από τους κορυφαίους κυβερνητικούς συμβούλους στη Δαμασκό, ο Μπουτχαΐνα Σααμπάν (Bouthaina Shaaban), υποστήριξε ότι υφίσταται μια “σιωπηρή συμφωνία” μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας να έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία και σύντομα θα επιλυθεί το θέμα μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση Άσαντ να αντιμετωπίσει και να νικήσει τους τζιχαντιστές.

Οι ΗΠΑ επίσης επιθυμούν την ολοκληρωτική καταστροφή των τζιχαντιστών αλλά θέλουν και την απομάκρυνση του Μπάσαρ Αλ Άσαντ από τη διακυβέρνηση της Συρίας.

Οι Ρώσοι δείχνουν πρόθυμοι να πιέσουν τον Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά αξιοπρεπώς και μέσω πολιτικής λύσης.

Οι ΗΠΑ θέλουν να διαδεχθεί τον Άσαντ μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού πλέον στη Συρία δεν υφίσταται φιλοαμερικανική αντιπολίτευση, παρά μόνο στρατοί τζιχαντιστών, Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα, που μισούν τις ΗΠΑ. Ακόμα και ο υποτιθέμενος φιλοαμερικανικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), προσχώρησε σε συμμαχία με την Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα οι σουνίτες σύμμαχοι των ΗΠΑ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία, έχουν “αυτονομηθεί” και παίζουν δικό τους γεωπολιτικό παιχνίδι στη Συρία, ενισχύοντας αντιαμερικανούς τζιχαντιστές.

Οι Ρώσοι από την άλλη, τα έχουν βρει με τους σιίτες της περιοχής, Χεζμπολάχ του Λιβάνου και φυσικά τον Άσαντ, ενώ έχουν και τις πλάτες του Ιράν.

Εξαιτίας της πολιτικής της Τουρκίας, που ενίσχυσε και εξόπλισε αντιαμερικανούς τζιχαντιστές, οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί δίχως καμία υποστήριξη μεταξύ των αραβικών πληθυσμών στη Συρία και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Μέσης Ανατολής.

Μόνοι σύμμαχοι των ΗΠΑ παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους θέλει να καταστρέψει τη Τουρκία.

Σχετικά άρθρα