Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέρκελ ή τρέμει ή βολεύεται με το αλώνισμα του Ισλαμικού Κράτους

Η Μέρκελ ή τρέμει ή βολεύεται με το αλώνισμα του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Γαλλία, Γερμανία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές,

Κατά μιας άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τάσσεται η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί η πλειονότητα των Γερμανών.

Η στάση αυτή του Βερολίνου δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι έρχεται σε συνέχεια της απαθούς αντιμετώπισης της Άνγκελα Μέρκελ του παγκόσμιου προβλήματος του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μέρκελ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τάσσεται υπέρ μίας πιο μετριοπαθούς στάσης που αφήνει ουσιαστικά πεδίο δράσης στους τζιχαντιστές, φοβούμενη για τυχόν αντίποινα από πυρήνες ακραίων ισλαμιστών που ζουν στη γερμανική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία ανέρχεται σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων είναι γνωστό και στις γερμανικές Αρχές ότι βρίσκονται και ακραίοι σουνίτες.

Ως εκ τούτου, την ώρα που το Παρίσι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ευρώπη, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (η πρώτη ήταν για το ελληνικό ζήτημα και τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου), ετοιμάζοντας τις προσεχείς εβδομάδες τα πρώτα χτυπήματα με αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, το Βερολίνο μένει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα το προσφυγικό ζήτημα απειλεί από τη μία να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που βλέπει στο εσωτερικό της και πάλι να ορθώνονται τείχη και από την άλλη να μετατρέψει την Ελλάδα και την Ιταλία σε αποθήκες ψυχών, λαμβάνει μέρα με τη μέρα μη διαχειρίσιμη έκταση.

Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού παραμένει η λήξη του πολέμου στη Συρία με την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εμπλοκή της Ευρώπης και της Δύσης εν γένει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία εν προκειμένω διατηρεί άριστες σχέσεις με την Άγκυρα του «σουλτάνου» και αρχιτζιχαντιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αποτελεί τον «πατέρα» των ισλαμοφασιστών, αρνείται να προχωρήσει στην μοναδική λύση που έχει απομείνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει ήδη βιώσει τζιχαντιστικά χτυπήματα στο εσωτερικό της χώρας και θρηνεί τους νεκρούς της, την ώρα που το Βερολίνο δεν έχει παρά να αντιμετωπίσει τις φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού από το αντιισλαμικό Pegida.

Έτσι, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, φον ντερ Λάιεν απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις για στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στη Συρία. «Προειδοποιώ κατά αυτών των πολύ εύκολων λύσεων», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του κρατικού δικτύου ZDF.

Ο γερμανικός στρατός «ήδη εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στη συμμετοχή της Γερμανίας στην εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά.

Σε διεθνές πολιτικό επίπεδο χρειάζεται «ένα μεγάλο διπλωματικό πλαίσιο» καθώς υπάρχει μια πλειάδα αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αν θεωρητικά στέλναμε στρατεύματα στο πεδίο, κάτι που δεν το θέλουμε […] θα βρισκόμασταν μεταξύ αυτών των εκατοντάδων διαφορετικών ομάδων που μάχονται μεταξύ τους και τελικά θα προκαλούσαμε μεγαλύτερο κακό», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε επίσης να αναληφθεί μια διπλωματική πρωτοβουλία.

«Χρειαζόμαστε μια ελάχιστη ομοφωνία, αρχικά κυρίως διπλωματική», σημείωσε. Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές και οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει «να καθίσουν στο τραπέζι και όλοι μαζί να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ η πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει την αποστολή που έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός να εκπαιδεύσει αντάρτες που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποστολής αυτής, έναντι του 25% που είναι κατά.

Παρόλα αυτά το 54% διαφωνεί με τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών σε μάχες στο Ιράκ, έναντι του 35% που συμφωνεί, γεγονός που συνυπολογίζει η κυβέρνηση Μέρκελ που βλέπει τα ποσοστά της να αρχίζουν να συμπιέζονται. Πάντως το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικό το γεγονός ότι άλλες χώρες εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ.

Τέλος, οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν (51%) απορρίπτουν μια συνεργασία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για την εξεύρεση λύσης στην κρίση, με μόλις το 20% να τάσσεται υπέρ και το 29% να εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Σχετικά άρθρα