Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επέμβαση στη Συρία με συμμετοχή της Γερμανίας;

Επέμβαση στη Συρία με συμμετοχή της Γερμανίας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, Γαλλία, Γερμανία, Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με απώτερο στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.

Την κατανόησή του για την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους εξέφρασε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Οι ανησυχίες ότι ανάμεσα στους χιλιάδες που αναζητούν βοήθεια βρίσκεται ενδεχομένως ένας μικρός ή μεγαλύτερος αριθμός με μαύρα πρόβατα δεν είναι τελείως αβάσιμος. Πρέπει να ανησυχούμε, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί στο να υποψιαζόμαστε όλους τους πρόσφυγες. Αυτό θα ήταν πολύ κακό».

Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια

Εν τω μεταξύ όμως η Ευρώπη απέτυχε για άλλη μια φορά να βρει κοινό παρονομαστή σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό. Οι 28 υπ. Εσωτερικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες Δευτέρα σε κοινή γραμμή στο θέμα των ποσοστώσεων.

«Ανεξάρτητα από το εάν θέσουμε δεσμευτικές ή εθελοντικές ποσοστώσεις, είναι γεγονός ότι καταπολεμούμε τα συμπτώματα του προβλήματός και όχι τα αίτιά του. Πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αντιμετώπιση των αιτίων και θα σας αναφέρω το πρώτο σημείο.

(…) Οι Ευρωπαίοι είναι αγανακτισμένοι με τα κύματα προσφύγων που μας δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Έχουμε άραγε αντιληφθεί ότι στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Τουρκία υπάρχουν ήδη πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίες ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες προοπτικές και καμία ελπίδα εκπαίδευσης για τα παιδιά τους; Το πρώτο βήμα λοιπόν θα έπρεπε να είναι μια ριζική αύξηση της διεθνούς βοήθειας για τους πρόσφυγες επί τόπου προκειμένου να μην ετοιμάσουν και αυτοί τα σακίδιά τους και ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη».

Λύση μια στρατιωτική επέμβαση;

Εξίσου δραματική παραμένει και η κατάσταση εντός της Συρίας, όπου λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου καταγράφονται στην παρούσα φάση περίπου επτά εκατομμύρια εσωτερικοί πρόσφυγες. Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Μήπως θα έπρεπε και η Γερμανία να αναθεωρήσει την επιφυλακτική της στάση ως προς αυτό το ενδεχόμενο;

«Θα μιλήσω επί της αρχής. Πριν από 4 χρόνια η Ευρώπη, η Δύση, απέτυχε με την ιδέα παρέμβασης στη συριακή σύγκρουση. Όπως θα θυμάστε, ο Ομπάμα υπαναχώρησε, ο Κάμερον δεν απέσπασε πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή και η Γαλλία δεν ήθελε να κινηθεί μονομερώς.

Τότε επικράτησε στη Γερμανία ανακούφιση για το ότι η σκυτάλη της στρατιωτικής συμμετοχής απλώς μας προσπέρασε. Πλέον όμως η σύγκρουση σκάει μπροστά στην πόρτα μας. Το επιχείρημα τότε ήταν ότι όποιος παρέμβει, μπορεί να προκαλέσει μια γενικευμένη σύρραξη. Αυτό έγινε, εντούτοις όχι μέσω μιας επέμβασης της Δύσης, αλλά μέσω μιας συλλογικής αδιαφορίας και αδράνειας της Δύσης. Γι΄ αυτό και είναι σωστό και αναγκαίο να γίνονται τώρα σκέψεις για τη λήψη στρατιωτικών μέτρων».

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη σχετική συζήτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να συμμετάσχουν σε κάθε περίπτωση οι περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, και φυσικά και η Γερμανία, όπως τονίζει. Επίσης, όπως τονίζει ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, η επίλυση του συριακού δεν νοείται χωρίς τη σύμπραξη της Ρωσίας.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα