Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία επιβεβαίωσε τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία

Η Ρωσία επιβεβαίωσε τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Πεζοναύτες, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές,

Επιβεβαίωσε η Μόσχα ότι εμπειρογνώμονες του ρωσικού στρατού βρέθηκαν στη Συρία, την ώρα που είχε φουντώσει η συζήτηση για αύξηση της παρουσίας τη Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες συνέδραμαν στις παραδόσεις ρωσικών όπλων, τα οποία -σύμφωνα με τη Μόσχα- αποτελούν προμήθειες με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

H συριακή κυβέρνηση διέψευσε αυτήν την εβδομάδα την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων ή το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Δεν υπάρχει τίποτα το αληθινό σε όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες. Δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα ούτε χερσαία, ούτε ναυτική, ούτε αεροπορική», επεσήμανε ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Όμραν αλ Ζούμπι.

Όπως είπε, πρόκειται για σενάριο που κατασκεύασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και των αραβικών χωρών προκειμένου να δώσουν την εντύπωση (…) ότι το συριακό κράτος έχει τόσο αποδυναμωθεί που έφθασε στο σημείο να ζητήσει την άμεση βοήθεια από φιλικές χώρες.

Η Ρωσία είναι σημαντικότερη σύμμαχο της Δαμασκού από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να του εκφράσει ανησυχία σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία που θα μπορούσε «να προκαλέσει την κλιμάκωση της σύρραξης».

Η φωτογραφία των Ρώσων πεζοναυτών στη Συρία – Δημοσίευμα TRIBUNE 7 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή το πρωί 40 Ρώσοι πεζοναύτες έφτασαν στη ναυτική βάση που διατηρεί η Ρωσία στη Συρία, στην πόλη Ταρτούς, με αποστολή να εκπαιδεύσουν την πολιτοφυλακή που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Συρίας και ονομάζεται «Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας».

Οι εικονιζόμενοι Ρώσοι πεζοναύτες δεν θα εμπλακούν σε μάχες ενάντια σε τζιχαντιστές ή στασιαστές. Εκτός από στρατιωτική εκπαίδευση, παρέχουν και υπηρεσίες πληροφοριών στον στρατό της Συρίας όπως εικόνες από ρωσικούς δορυφόρους για τις κινήσεις των τζιχαντιστικών δυνάμεων.

Οι στασιαστές, από την πλευρά τους, μεταξύ των οποίων και η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα (που στη Συρία ονομάζεται Αλ Νούσρα) έχουν καταγγείλει ότι οι Ρώσοι ήδη εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, απορίας άξιον είναι, από πότε είναι μεμπτό Ρώσοι να σκοτώνουν τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Οι Ρώσοι πεζοναύτες, που στη φωτογραφία ποζάρουν κρατώντας τη σημαία της Συρίας, εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια στις πόλεις Σλουνφέχ (Τζαμπάλ Αλ Ακράντ) και στην Τζαμπλέχ (παραλιακή πόλη στη Λαττάκεια) στην επαρχία της Χομς, για να αναλάβουν την εκπαίδευση της συριακής εθνοφρουράς.

Κυβερνητικές πηγές της Συρίας διαβεβαιώνουν ότι κανείς από τους εικονιζόμενους πεζοναύτες δεν θα εμπλακεί σε μάχη.

Σχετικά άρθρα