Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Η Γερμανία ανοίγει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες

DW: Η Γερμανία ανοίγει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία,

Για τους πρόσφυγες από τη Συρία ισχύουν στη Γερμανία εδώ και καιρό απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Οι γερμανικές αρχές προχωρούν τώρα ένα βήμα παραπέρα, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του Δουβλίνο ΙΙ, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των χωρών που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αναλαμβάνει η Γερμανία.

Αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, οι γερμανικές αρχές δεν θα επαναπροωθούν στο εξής Σύρους αιτούντες άσυλο στις πρώτες χώρες υποδοχής και απογραφής, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Βάσει του Δουβλίνο ΙΙ -που σημειωτέον έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο παρελθόν- υπεύθυνη για τη διαδικασία παροχής ασύλου είναι η πρώτη χώρα υποδοχής στην οποία και πρέπει να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) το οποίο και επεξεργάζεται όλες τις αιτήσεις παροχής ασύλου στη Γερμανία, η σχετική διάταξη δεν θα εφαρμόζεται πλέον για Σύρους πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό οι γερμανικές αρχές ευελπιστούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες παροχής ασύλου.

Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είχαν σταματήσει

Ήδη όμως ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επαναπροωθούνται στη χώρα πρώτης απογραφής έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα. Από τους συνολικά 44.000 Σύρους που αιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ασύλου στη Γερμανία, επαναπροωθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το BAMF, μόλις 131.

Γενικότερη εξαίρεση αποτελεί εδώ και καιρό η Ελλάδα. Για μεγάλο διάστημα η Γερμανία δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες προς τη χώρα, λόγω της κακής κατάστασης στα κέντρα υποδοχής.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τους Σύρους ισχύουν ήδη από την περασμένη χρονιά απλοποιημένες διαδικασίες: σε περίπτωση που δεν διατυπώνονται αμφιβολίες για την ταυτότητά τους, δεν χρειάζεται να περάσουν από προσωπική ακρόαση, όπως ισχύει για άλλους πρόσφυγες.

Αντιθέτως αρκεί η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου. Στην παρούσα φάση η διαδικασία παροχής ασύλου για τους Σύρους διαρκεί περί τους τέσσερεις μήνες.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια, η Γερμανία είναι στην παρούσα φάση η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν επαναπροωθεί συστηματικά τους Σύρους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα υποδοχής. «Καλωσορίζουμε αυτή την πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση της Γερμανίας δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως εξήγησε, μια «ρήτρα κυριαρχίας» του κανονισμού του Δουβλίνου επιτρέπει στις χώρες μέλη να επεξεργάζονται οικειοθελώς αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ακόμη κι αν την ευθύνη φέρει άλλη χώρα.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα