Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο μέσος Ευρωπαίος πετάει πάνω από 97 κιλά φαγητού

Ο μέσος Ευρωπαίος πετάει πάνω από 97 κιλά φαγητού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρώπη, Κατανάλωση, Καταναλωτές, Σκουπίδια, Τρόφιμα,

Κάθε χρόνο πάνω 123 κιλά σκουπιδιών καταλήγουν στους κάδους από το μέσο Ευρωπαίο καταναλωτή, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές.

Από αυτό, το 80% ή τα 97 κιλά είναι τροφή που θα μπορούσε να καταναλωθεί.

Συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. υπολογίζεται πως 47 εκατομμύριο τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, ετησίως.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα επιστημονική μελέτη από το Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίσθηκε σε στατιστικές που έγιναν σε έξι χώρες, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία και Ρουμανία.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε τρόφιμα που πετιούνται από νοικοκυριά, επιχειρήσει εστίασης αλλά και από άλλους φορείς.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός, όμως ο τυπικός καταναλωτής στην Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια από 45 έως 153 κιλά τροφίμων τον χρόνο.

Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι τρόφιμα που πετιούνται περισσότερο, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη αλλά και η τιμή τους χαμηλότερη.

Αν και οι ποσότητες κρέατος που πετιούνται είναι μικρότερες σε σχέση με τα φρέσκα προϊόντα, παρόλα αυτά το οικολογικό «αποτύπωμα» του κατάλληλου για κατανάλωση κρέατος που πετιέται, είναι μεγαλύτερο, καθώς η παραγωγή του χρησιμοποιεί πολύ περισσότερους πόρους.

Σύμφωνα με την μελέτη, μια μικρή μείωση στο κρέας θα μπορούσε ν α ισοδυναμεί με μια μεγάλη μείωση στη σπατάλη πόρων όπως το νερό και το άζωτο.

Σχετικά άρθρα