Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος στη Φαλούτζα

Το Ιράκ ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος στη Φαλούτζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βαγδάτη, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Οργάνωση Μπαντρ, Σιίτες, Σουνίτες, Τζιχαντιστές, Φαλούτζα, Χαντί Αλ Αμίρι,

Ο ηγέτης του πανίσχυρου ιρακινού σιιτικού κόμματος Οργάνωση Μπαντρ (σημαίνει “Πανσέληνος”), Χαντί Αλ Αμίρι (Hadi Al Amiri), βουλευτής και υπουργός Μεταφορών του Ιράκ, προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια υπαρκτή απειλή για την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, ο Χαντί Αλ Αμίρι δήλωσε ότι ο κύριος στόχος των τζιχαντιστών είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας.

“Δεν λέμε ψέμματα στον ιρακινό λαό, η απειλή της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους είναι εδώ. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια υπαρκτή απειλή για τη Βαγδάτη και η μάχη εναντίον του δεν έχει ακόμα τελειώσει”.

Ο Αλ Αμίρι αποκάλυψε ότι επίκειται μεγάλη στρατιωτική επιχείριση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος από τον τακτικό ιρακινό στρατό και τις σιιτικές ιρακινές πολιτοφυλακές και ότι αυτή τη στιγμή γίνονται οι σχεδιασμοί για την απελευθέρωση της Φαλούτζα.

Hadi_Al-AmeriΧαντί Αλ Αμίρι

Ποιο είναι το κόμμα Οργάνωση Μπαντρ

Η Οργάνωση Μπαντρ, γνωστή τα προηγούμενα χρόνια ως Ταξιαρχίες Μπαντρ, είναι ένα ιρακινό πολιτικό κόμμα με ηγέτη τον Χαντί Αλ Αμίρι.

Ιδρύθηκε ως ένοπλη οργάνωση το 1982 με την υποστήριξη του Ιράν και διοικούνταν από Ιρανούς αξιωματικούς. Οι μαχητές ήταν Ιρακινοί σίιτες αντικαθεστωτικοί, ενάντιοι στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Υπήρξε αρχικά ο ένοπλος βραχίονας του σιιτικού ισλαμικού κόμματος, Ύπατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (Supreme Council for Islamic Revolution in Iraq – SCIRI), που έδρευε στο Ιράν.

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, οι μαχητές του Μπαντρ στελέχωσαν τον ιρακινό στρατό και την ιρακινή αστυνομία με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Προηγουμένως, επί Σαντάμ Χουσεΐν, στρατός και αστυνομία στελεχώνονταν από τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ, δηλαδή του κόμματος του Σαντάμ, και οι περισσότεροι ήταν σουνίτες.

Αυτοί οι σουνίτες σοσιαλιστές του Μπάαθ, όταν έχασαν την εξουσία, το γύρισαν στο αντάρτικο και στον τζιχαντισμό προσχωρώντας αρχικά στην Αλ Κάιντα και δημιουργώντας στη συνέχεια το Ισλαμικό Κράτος. Από σοσιαλιστές και οπαδοί του κοσμικού κράτους έγιναν ισλαμοφασίστες και οπαδοί της θεοκρατίας. Όλα για την εξουσία.

Η κόντρα σουνιτών (πρώην Μπάαθ, τώρα Ισλαμικό Κράτος) και σιιτών στο Ιράκ δεν είναι τωρινή, κρατά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η σημασία της πόλης Φαλούτζα

Η Φαλούτζα βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Βαγδάτη, στις όχθες του Ευφράτη, στο κυβερνείο Αλ Ανμπάρ.

Είναι γνωστή ως η πόλη των τζαμιών, επειδή η πόλη μαζί με τα γύρω χωριά έχουν περισσότερα από 200 τζαμιά. Υπολογίζεται για το 2010 ότι είχε 326.471 κατοίκους.

Η περιοχή της πόλης κατοικείται επί χιλιετίες. Η πόλη χρονολογείται από τους Βαβυλωνιακούς χρόνους, ενώ υπήρξε σημαντικό κέντρο μελέτης των Εβραίων, λόγω της σημαντικής ακαδημίας που υπήρχε στην πόλη.

Το 1947 είχε μόλις 10.000 κατοίκους, αλλά η θέση της πάνω σε ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Ιράκ, την ώθησε σε μεγάλη ανάπτυξη μέσω του εμπορίου του πετρελαίου.

Η πόλη βομβαρδίστηκε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ το 2003 επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες πόλεις, όμως το Νοέμβριο του 2004, οι Αμερικανοί κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη, καθώς την θεωρούσαν προπύργιο των σουνιτών ανταρτών.

Σχετικά άρθρα