Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορική καταδίκη σοβιετικού Ταλιμπάν στις ΗΠΑ

Ιστορική καταδίκη σοβιετικού Ταλιμπάν στις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλάμ, Ισλαμιστές, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Ένοχος κρίθηκε ένας πρώην αξιωματικός του σοβιετικού στρατού, που κατηγορείται ότι είχε πολεμήσει μαζί με τους Ταλιμπάν.

Το σώμα των ενόρκων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ρίτσμοντ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, έκρινε τον 55χρονο Ίρεκ Χαμιντουλίν, που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, ένοχο 15 κατηγορίες, από την υποστήριξη τρομοκρατών ως την ενορχήστρωση μιας επίθεσης το 2009 σε μια συνοριακή βάση της αφγανικής αστυνομίας.

Ο Ίρεκ Χαμιντουλίν είναι ο πρώτος αιχμάλωτος του στρατού από το Αφγανιστάν που δικάστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Το σώμα των ενόρκων, που αποτελούσαν επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, συνεδρίασε για οκτώ ώρες και πλέον πριν καταλήξει στην απόφασή του.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Χαμιντουλίν εγκέφαλο της επίθεσης, που είχε στόχο να παρασύρει τους στρατιώτες των ΗΠΑ σε παγίδα, ώστε να σφυροκοπηθούν με βαριά όπλα και να καταρριφθούν αμερικανικά ελικόπτερα.

«Ξεκάθαρα έστηνε μια παγίδα στις αμερικανικές δυνάμεις που γνώριζε ότι θα αντιδρούσαν», είπε ο εισαγγελέας Τζέιμς Γκίλις.

Ο Χαμιντουλίν αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη όταν οριστεί η ποινή του την 6η Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα