Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νορβηγία: Ανοίγει πάλι η κατασκήνωση που έπνιξε στο αίμα ο Α. Μπρέιβικ

Νορβηγία: Ανοίγει πάλι η κατασκήνωση που έπνιξε στο αίμα ο Α. Μπρέιβικ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, Νορβηγία, Ουτόγια,

Για πρώτη φορά μετά τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια στα χρονικά της Νορβηγίας, διοργανώνεται ξανά στην Ουτόγια η θερινή κατασκήνωση της σοσιαλδημοκρατικής νεολαίας, που έπνιξε στο αίμα ο ακροδεξιός Α. Μπρέιβικ, μεταδίδει η Deutshe Welle.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο ακροδεξιός τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ από τη Νορβηγία έκανε ένα ταξίδι με φέριμποτ στο ειδυλλιακό νησί της Ουτόγια, το οποίο βρίσκεται μία ώρα μακριά από το Όσλο.

Με ένα πιστόλι και ένα τουφέκι αφαίρεσε τη ζωή από 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παιδιά.

Λίγο πριν, στο οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζει τα διοικητικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, με συνέπεια να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

Ο ίδιος είχε ονομάσει τον εαυτό του επιθετικό εθνικιστή και απέδωσε στο εργατικό κόμμα την ευθύνη για την «ισλαμική αποικιοποίηση» της Νορβηγίας, λόγω της πολυπολιτισμικής πολιτικής που αυτό υποστήριζε.

Ο Εσκίλ Πέντερσεν, τότε πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας των σοσιαλδημοκρατικού-εργατικού κόμματος, υπόσχέθηκε εκείνη τη μέρα ότι η παράταξη του θα ξαναγυρίσει στην Ουτόγια. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Χάκον Κνούντσεν, ένας από τους πολλούς συμμετέχοντες της θερινής κατασκήνωσης βρισκόταν στο καφέ αυτής, όταν είδε ένα άτομο να πυροβολεί με «κρύο αίμα» κατά δεκάδων ανθρώπων.

Για να προστατευτεί πήδηξε αμέσως στο νερό, ενόσω οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην ακτή. «Έχω συνδέσει την Ουτόγια με όμορφες ιστορίες αλλά και με τις πιο άσχημες αναμνήσεις μου. Χαίρομαι που επιστρέψαμε. Δεν ήξερα αν θα μπορούσαμε να ξαναέρθουμε. Ήταν ένας μακρύς δρόμος».

Ένα σημείο καμπής για τη Νορβηγία

Μερικά από τα καταφύγια στο νησί ανακαινίστηκαν, μία νέα αίθουσα εκδηλώσεων δημιουργήθηκε και ένα μνημείο από χάλυβα με τα ονόματα των θυμάτων τοποθετήθηκε στο δάσος. Τα υπόλοιπα κτίρια έμειναν ως έχουν.

«Πρέπει να θυμηθούμε ότι πρέπει να αντισταθούμε στο ρατσισμό και να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία» είπε Γιόργκεν Φρύντνες, υπεύθυνος για τη διοργάνωση στην Ουτόγια σε μία συνέντευξη τύπου στο νησί. Τα προηγούμενα δύο χρόνια η κατασκήνωση της νεολαίας των σοσιαλδημοκρατών διεξήχθη στην πόλη του Γκούλσρουντ, πολύ κοντά στην Ουτόγια, με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

«Το γενικό κλίμα είναι πολύ καλό αλλά σίγουρα διαφορετικό» επισημαίνει ο Χάκον Κνούντσεν και συνεχίζει: «Πολλοί από τους συμμετέχοντες που ξαναγυρίζουν, γνωρίζουν πως είναι σημαντική αυτή κατασκήνωση όχι μόνο για μας αλλα για τη χώρα..»

Ένα δείγμα αλληλεγγύης

«Δεν θέλουμε ένας οπλοφόρος να προσδιορίζει τη χώρα μας. Ακόμα και αν είναι επώδυνο, η ζωή προχωρά μπροστά κι έτσι πρέπει κι εμείς να κάνουμε» λέει χαρακτηριστικά ο Πέντερσεν. Στην κατασκήνωση στην Ουτόγια θα συμμετάσχουν γύρω στους χίλιους νέους και θα τιμηθούν τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος.Έτσι θα δείξουν στο θύτη ότι η κοινωνία δεν έχει χάσει το δομικό χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης, πάνω στο οποίο χτίστηκε και ότι ένα σκοτεινό γεγονός δεν μπορεί να επισκιάσει μια φωτεινή ιστορία.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα