Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK

Deutsche Welle: Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, UCK Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, Αλβανία, Αλβανοί, Έγκλημα Πολέμου, Ειδικό Δικαστήριο, Κόσοβο,

Η βουλή του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε τελικά τον δρόμο για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα εξετάσει εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται ο UCK στον πόλεμο εναντίον των Σέρβων, αναφέρει η Deutsche Welle.

H πολυετής διεθνής πίεση ήταν εκείνη που οδήγησε την βουλή του Κοσσυφοπεδίου να δώσει πράσινο φως στη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για να εξεταστούν πιθανά εγκλήματα πολέμου του αυτοαποκαλούμενου Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού UCK σε βάρος των Σέρβων το 1999.

ΕΕ και ΗΠΑ είχαν απειλήσει την Πρίστινα ότι σε περίπτωση που αρνηθεί το κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ θα αποφασίσει την δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου.

Σε έκθεση του πρώην βουλευτή της Ελβετίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντικ Μάρτι το 2011 καταγράφονται περιπτώσεις δολοφονιών, εκτοπίσεων, σεξουαλικής βίας, αλλά και καταστροφής εκκλησιών κατά της διάρκεια αποχώρησης των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Σέρβοι και Ρομά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αφαιρέθηκαν ακόμα και όργανα από τα θύματα. Επί δύο χρόνια ο αμερικανός εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον εξέταζε τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ελβετός πρώην βουλευτής και τις επιβεβαίωσε με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.

Στο εδώλιο και κορυφαίοι εν ενεργεία πολιτικοί;

«Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο διαπράχθηκαν τα αδικήματα θεμελιώνει την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωνε τότε ο επικεφαλής εισαγγελέας των ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο Κλίντ Ουίλιαμσον.

Στην ψηφοφορία για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στο κοινοβούλιο της Πρίστινα το αντιπολιτευτικό κόμμα Vetevendosje («Αυτοδιάθεση»), ψήφισε κατά του ειδικού δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Βιζάρ Ίμερι τόνισε ότι «αυτή η βουλή έχει πει ήδη μια φορά όχι στο ειδικό δικαστήριο και τώρα θα προσφύγουμε στο συνταγματικό δικαστήριο».

Το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού UCK αναμένεται να ξεκινήσει το έργο του το 2016, με τις συνεδριάσεις να γίνονται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη Χάγη. Ενδιαφέρον έχει ποια θα είναι η τύχη υψηλόβαθμων στελεχών του UCK, όπως του Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα