Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος πολεμά αδιάκοπα με το Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά

Η Αίγυπτος πολεμά αδιάκοπα με το Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μαγκντίς, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Χερσόνησος του Σινά,

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παρέτεινε για ακόμη τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει σε τμήματα του βόρειου Σινά τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά, η οποία γειτονεύει με το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στο Σινά από τα μέσα του 2013, σε ενέργειες που λένε ότι αποτελούν αντίποινα για την ανατροπή του ισλαμιστή τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Σίσι έκτοτε αναδείχθηκε πρόεδρος και υποστηρίζει ότι ισλαμιστές και τζιχαντιστές απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Αιγύπτου.

Εδώ να επισημάνουμε ότι ο πρόεδρος Σίσι έχει συνάψει συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν σύμμαχος της Τουρκίας.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που αποτελούν και οργάνωση “μήτρα” του παγκόσμιου τζιχαντισμού, έχουν στενές σχέσεις συνεργασίας με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις ημέρες που Πρόεδρος στην Αίγυπτο ήταν ο Μόρσι, Τούρκοι πράκτορες αλώνιζαν στη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που Πρόεδρος Σίσι έχει διακόψει κάθε σχέση με την Τουρκία, την οποία έχει καταγγείλει μέχρι και στον ΟΗΕ ότι βρίσκεται πίσω από τον παγκόσμιο τζιχαντισμό.

“Τέκνα” των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι η Χαμάς στην Παλαιστίνη, για αυτό και η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο αλλά και οι πραξικοπηματίες ισλαμιστές της Λιβύης, που έχουν καταλάβει την Τρίπολη (με τη βοήθεια των Τούρκων) και μάχονται ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Η απόφαση παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χερσόνησο του Σινά γνωστοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μάχλαμπ, ο οποίος εξέδωσε σχετικό διάταγμα το Σάββατο και αφορά τη Ράφα, την Αλ Αρίς, τη Σέιχ Ζουάιντ και τις περιοχές γύρω από τις πόλεις αυτές από σήμερα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις ίδιες περιοχές.

Το μέτρο είχε επιβληθεί αρχικά όταν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν σκοτωθεί σε επίθεση που είχε εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του Οκτωβρίου του 2014 σε σημείο ελέγχου στο βόρειο Σινά. Παρατάθηκε για τρεις μήνες τον Ιανουάριο και ξανά τον Απρίλιο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Επαρχία του Σινά, ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο, που παλιότερα ονομαζόταν Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μαγκντίς.

Η οργάνωση, η οποία επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης, επικεντρώνεται σε επιθέσεις στο Σινά.

Η οργάνωση ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις στρατιώτες κοντά στην πόλη Ράφα και μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον ενός πλοίου της αιγυπτιακής ακτοφυλακής κοντά στις ακτές του Ισραήλ και της Γάζας, πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφότου είχε αναλάβει την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στο Κάιρο που είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο προξενείο της Ιταλίας.

Η Επαρχία του Σινά εξαπέλυσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ταυτόχρονες πολλαπλές επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου του στρατού στο βόρειο Σινά, όταν ξέσπασαν οι σφοδρότερες μάχες στην επαρχία τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά άρθρα