Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το 60% των Καταλανών θέλουν ανεξαρτησία από την Ισπανία

Το 60% των Καταλανών θέλουν ανεξαρτησία από την Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Καταλονία,

Το 59,6% του πληθυσμού της Καταλονίας επιθυμεί πλήρη ανεξαρτησία από το βασίλειο της Ισπανίας και η χώρα τους να γίνει ένα νέο κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν 1.600 πολίτες και διεξήχθη από ερευνητικό κέντρο της τοπικής κυβέρνησης.

Το ποσοστό των Καταλανών που επιθυμούν ανεξαρτησία έχει αυξηθεί αισθητά από την προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Νοέμβριο του 2013, όταν τότε είχε μετρηθεί ένα 55% υπέρ της απόσχισης.

Η Καταλονία (ή Καταλωνία), με κόκκινο χρώμα στο χάρτη, είναι μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές (Comunidades Autónomas) που απαρτίζουν το Βασίλειο της Ισπανίας. Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Βαρκελώνη.

spain

Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία. Στα εδάφη αυτά κατοικούν ιστορικά, κατά συντριπτική πλειονότητα, Καταλανοί, οι οποίοι είχαν κάποτε συστήσει και το Πριγκιπάτο της Καταλονίας.

Η Αυτόνομη Περιοχή της Καταλονίας απολαμβάνει εκτεταμένης αυτονομίας από το ισπανικό κράτος, έχει δική της Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, δικαιώματα συλλογής φόρων.

Επίσημες γλώσσες είναι τα καταλανικά και τα ισπανικά.

Οι Καταλανοί έχουν μακριά ιστορία καταλανικής εθνικής υπόστασης έως τον 18ο αιώνα που καταλύθηκε οριστικά το καταλανικό κράτος (Generalitat, Ζενεραλιτάτ).

Από το 1900 περίπου και μετά ο καταλανικός εθνικισμός γνωρίζει αναβίωση και οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο χωριστό έθνος σε σχέση με τους Ισπανούς.

Σχετικά άρθρα