Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη – Φόβοι για επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη – Φόβοι για επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γερμανία, Επίθεση Αυτοκτονίας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισπανία, Κόμπανι, Κουβέιτ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λευκός Οίκος, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Συρία, Τζαμί, Τζιχαντιστές, Τυνησία,

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη μετά τις φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος σε Κουβέιτ, Τυνησία, Γαλλία αλλά και ενάντια στους Κούρδους.

Στον χάρτη που δημοσιεύουμε -ως κεντρική εικόνα- βλέπετε τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος το τελευταίο 48ωρο. Ναι, καλά παρατηρήσατε, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση.

To επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού στην Ισπανία αυξήθηκε την Παρασκευή στο επίπεδο 4, το δεύτερο υψηλότερο της πεντάβαθμης κλίμακας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Για προληπτικούς λόγους (…) αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του επιπέδου 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα» δήλωσε ο υπουργός Χόρχε Φερνάνδεθ Ντίαθ, που αναφέρθηκε στην «εγγύτητα» των περιοχών των επιθέσεων αλλά και την επέτειο της ανακήρυξης του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση λήφθηκε επίσης λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στις οποίες το υπουργείο δεν ήθελε να αναφερθεί λεπτομερώς.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος της βαρβαρότητας εναντίον του πολιτισμού» τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ.

Ο ίδιος μίλησε και για τη Σομαλία όπου διαπράχθηκε μία φονική επίθεση τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα εναντίον στρατιωτών.

tynisia Οι Τουρίστες εγκαταλείπουν τη Σούσε ή Σούσα στην Τυνησία, όπου την Παρασκευή τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν οπλισμένοι με καλάσνικοφ σε παραλία γνωστού ξενοδοχείου και σκότωσαν παραθεριστές. Συνολικά και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έλαβε την απόφαση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έπειτα από μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να κάνουν λόγο για Ισπανούς μεταξύ των θυμάτων» είπε ο υπουργός.

Ένα από τα ξενοδοχεία που στοχοθετήθηκαν από τις επιθέσεις στην Τυνησία ανήκε στον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Riu.

Μαδρίτη και Βερολίνο καταδικάζουν τη βαρβαρότητα

H Γερμανία και η Ισπανία καταδίκασαν από κοινού νωρίτερα την Παρασκευή την επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου στη Γαλλία όπου εντοπίστηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα, κάνοντας λόγο για «τυφλό μίσος» και εκφράζοντας την ενότητά τους εναντίον της «βαρβαρότητας».

«Καταδικάζω με σθένος την επίθεση» που διαπράχθηκε στη Γαλλία. Οι χώρες που «στηρίζουν τη Δημοκρατία συγκροτούν κοινό μέτωπο εναντίον της βαρβαρότητας» έγραψε ο Μαριάνο Ραχόι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H Γερμανία και η Γαλλία είναι «ενωμένες εναντίον του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας» επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την πράξη τρομοκρατίας και φανατισμού» προσέθεσε ο Σταϊνμάγερ σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

Σε συναγερμό και η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων για να εξεταστούν οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Τυνησία.

jihadistis Ο τζιχαντιστής που εξαπέλυσε την επίθεση στο ξενοδοχείο στην Τυνησία και αργότερα σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, ονομάζεται Ας Σεϊφεντίνε Ρεζγκούι (As Seifeddine Rezgui) και ήταν γεννημένος το 1992. Αριστερά τον βλέπουμε να κείτεται νεκρός, δεξιά σε πλάνο από κάμερα ασφαλείας λίγο μετά την επίθεση και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει.

Ο Κάμερον εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό μετά την επίθεση και σημείωσε ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει αργότερα με στελέχη της τυνησιακής κυβέρνησης για να εκφράσει τη συμπάθειά του και τα συλλυπητήριά του έπειτα από την έφοδο τζιχαντιστών στην παραλία ξενοδοχείο στο θέρετρο Σούσε, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι.

“Αυτή είναι μια απειλή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι όλοι, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα στην Τυνησία και στη Γαλλία μπορούν να συμβούν παντού”, δήλωσε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους.

Διευκρίνισε ότι κάλεσε τη σύγκλιση της επιτροπή COBRA, προκειμένου να “διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε με άλλες χώρες” για την αντιμετώπιση της απειλής.

Πρόσθεσε: “πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δηλητηριώδη αφήγηση των ριζοσπαστών, που επηρεάζουν το μυαλό τόσων νέων ανθρώπων, είναι ανάγκη να την πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε”.

Νωρίτερα, ο Κάμερον συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στον οποίο εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα συλλυπητήριά του. Μια πηγή στη συνοδεία του Κάμερον ανέφερε ότι “ο Κάμερον μίλησε με τον πρόεδρο Ολάντ (…) για αυτό το φρικιαστικό συμβάν”, προσθέτοντας ότι “οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους πληγέντες”.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βούλησή τους να συντρίψουν τους τζιχαντιστές

O Λευκός Οίκος καταδίκασε τις «ειδεχθείς» επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ και εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη βούλησή τους να «καταπολεμήσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας».

isis_suicide Αυτός είναι ο τζιχαντιστής αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος που ανατινάχθηκε στο σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Ονομάζεται Αμπού Σουλεϊμάν Αλ Μουγάχεντ (Abu Suleiman Al Muwahhed). Στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν τον βλέπετε πώς εισήλθε στο σιιτικό τζαμί φορώντας αραβική κελεμπία. Από κάτω έφερε το γιλέκο με τα εκρηκτικά. Μόλις στάθηκε στην είσοδο, έκανε μερικά βήματα και… μπαμ!

suicide_bomber

«Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών των κρατών που αντιμετώπισαν επιθέσεις στην επικράτειά τους σήμερα και βρισκόμαστε σε επικοινωνία (…) με αυτές τις τρεις χώρες προκειμένου να τους προσφέρουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια» επισήμανε η αμερικανική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Η τρομοκρατία δεν έχει θέσει σε καμία κοινωνία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να καταπολεμήσουν (αυτούς) τους παράγοντες και να αντιπαρατεθούν στο βίαιο εξτρεμισμό σε ολόκληρο τον κόσμο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται τακτικά για τις επιθέσεις αυτές, που διαπράχθηκαν την ίδια ημέρα σε τρεις ηπείρους, τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα του Ραμαζανιού και όλες τους αποδίδονται στο τζιχαντιστικό κίνημα.

Το Ισλαμικό Κράτος μάχεται στη Χασάκα της Συρίας εναντίων Κούρδων και Σύρων κυβερνητικών

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απελευθέρωσε πολλούς κρατούμενους που βρίσκονταν στη φυλακή της πόλης Χασάκα, την οποία οι τζιχαντιστές μάχονται για να αποσπάσουν από τις κυβερνητικές και τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας.

“Οι φυλακισμένοι στην κεντρική φυλακή (σ.σ. στην πόλη Χασάκα) απελευθερώθηκαν”, ανέφερε η οργάνωση μέσω Twitter.

hasaka Χάρτης της πόλη Χασάκα με τις ζώνες που ελέγχονται από Κούρδους, Σύρους και το Ισλαμικό Κράτος. Με πορτοκαλί χρώμα είναι ο τομέας της πόλης υπό κουρδική διοίκηση, με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας και με μαύρο χρώμα οι συνοικίες που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τις τελευταίες ημέρες το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη Χασάκα βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 20 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

“Η επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά είχε στόχο την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας στο νότιο τμήμα της πόλης”, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες από χθες Πέμπτη, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Από τη δική της πλευρά, η συριακή κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να κινητοποιηθούν και να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, που προσπαθεί να καταλάβει την πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας.

“Καλώ όλους τους άνδρες, όλες τις νέες γυναίκες και κάθε άνθρωποι ικανό να φέρει όπλα να πάει αμέσως σε θέσεις στο μέτωπο για να υπερασπιστεί την πόλη”, είπε στη συριακή κρατική τηλεόραση ο Ομράν αλ Ζούμπι, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Χασάκα και σε άλλες περιοχές της Συρίας, ο ίδιος τόνισε πως ο στρατός αντιμετωπίζει “τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο”.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών ανάμεσα στον στρατό και τους τζιχαντιστές στην επαρχία Χασάκα.

Ανάμεσά τους τουλάχιστον 50.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό στις ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA), ενώ 10.000 κινούνται προς την πόλη Αμούντα, 70 χιλιόμετρα προς βορρά.

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους είναι Άραβες και Κούρδοι άμαχοι, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές στην πόλη Χασάκα —μια πόλη 300.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο— τις οποίες επικαλέστηκε το OCHA, 2.000 άμαχοι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε συνοικίες όπου μαίνονται μάχες.

“Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται πάνω από 200.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την πόλη Χασάκα τις επόμενες ημέρες (…) για να μεταβούν κυρίως στις πόλεις Αμούντα και Καμισλί”, βορειότερα, προειδοποίησε το OCHA.

Ο τζιχαντιστής στη Γαλλία χτύπησε μόνος του

Ο Γιασίν Σαλχί, ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στη Γαλλία εναντίον ενός εργοστασίου πλησίον της Λυόν (κεντροανατολικά) δε συνοδευόταν από έναν συνεργό όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού που επισήμανε επιπλέον ότι ο ύποπτος παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών έως το 2014.

gallia

Ο Γιασίν Σαλχί εμφανίστηκε λίγο πριν από τις 10:30 ώρα Ελλάδας μπροστά από μία αποθήκη βιομηχανικών αερίων στο Σεν Κεντέν Φαλαβιέ σε ένα επαγγελματικό όχημα και κατάφερε να εισέλθει στον χώρο καθώς «είχε τη συνήθεια να πηγαίνει στο εργοστάσιο καθώς έκανε παραδόσεις», εξήγησε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Κανένα στοιχείο» δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση να επιβεβαιώσουμε ότι ένας συνεργός βρισκόταν εντός του εργοστασίου, τόνισε ο ίδιος.

«Εκείνος ήταν γνωστός στους εργαζόμενους, που του άνοιξαν την πόρτα» προσέθεσε ο Μολέν. Λίγα λεπτά μετά, ο ύποπτος προσέκρουσε με το όχημά του σε ένα από τα υπόστεγα του εργοστασίου προκαλώντας μία «μεγάλης ισχύος» έκρηξη.

Μόλις έφθασαν στο σημείο, οι πυροσβέστες τον αιφνιδίασαν καθώς προσπαθούσε να ανοίξει τα δοχεία που περιείχαν ακετόνη και τον ακινητοποίησαν, περιέγραψε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Ηλικίας σήμερα 35 ετών, ο Γιασίν Σαλχί βρέθηκε στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών το διάστημα μεταξύ 2006 και 2008, στο πλαίσιο των ερευνών για τα πρόσωπα εκείνα που αποτελούσαν μια ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια του Κράτους, είπε ο Μολέν επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών τον παρακολουθούσαν και το διάστημα μεταξύ 2011 και 2014 καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνδεόταν με το κίνημα των σαλαφιστών στη Λυόν, προσέθεσε ο ίδιος.

Έξαλλοι οι Αμερικανοί με την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι μέσω Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συζήτησαν την Παρασκευή σχετικά με την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, με τους Κούρδους να καταγγέλουν ότι οι τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν την πόλη ερχόμενοι από τουρκικό έδαφος.

Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή —σύμφωνα με έναν μέχρι τώρα απολογισμό που έχει ανακοινώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων— σε 146 πολίτες.

kobane Η Κομπάνι φλέγεται για μια ακόμη φορά…

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, όπως διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στην Κομπάνι, όπου οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων πολύ κοντά στην παραμεθόρια αυτή πόλη μετέδωσε ότι άκουγε αδιάκοπα των ήχο πυρών.

“Υπάρχουν τουλάχιστον 70 άμαχοι που κρατούνται όμηροι”, ανέφερε ο Μοστάφα Αλί, ένας δημοσιογράφος από το Κομπάνι ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν “περικυκλώσει τα κτίρια” όπου έχουν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές, αλλά “δεν ανοίγουν πυρ για να μη θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε αιφνιδιαστική έφοδο στην Κομπάνι την Πέμπη χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, στην πόλη όπου είχε υποστεί τον περασμένο Ιανουάριο την πρώτη του τόσο σημαντική ήττα από τη στιγμή που άρχισε τη δράση του στη Συρία.

Το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο στο Μουρσιτπινάρ, κοντά στο οποίο σημειώθηκαν οι επιθέσεις, παραμένει κλειστό αλλά οι τουρκικές αρχές αφήνουν να περνούν οι τραυματίες από την Κομπάνι.

Η επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξαπολύθηκε για να πάρουν “εκδίκηση”, ενώ αποτελεί μια “επιχείρηση αντιπερισπασμού” των τζιχαντιστών, οι οποίοι υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες μια σειρά ηττών από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

Αφού απέσπασαν από τους τζιχαντιστές την πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, οι κουρδικές δυνάμεις έφθασαν σε απόσταση μόλις 56 χλμ. βόρεια της πόλης Ράκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξ ονόματος του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ ότι διεξήχθησαν 28 πλήγματα χθες, ανάμεσά τους 10 στο Κομπάνι και 14 σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

Σχετικά άρθρα