Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

WikiLeaks: Σενάριο Grexit από το 2012 – Ο ρόλος Ολάντ και η κατασκοπεία της NSA

WikiLeaks: Σενάριο Grexit από το 2012 – Ο ρόλος Ολάντ και η κατασκοπεία της NSA
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, NSA - Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, WikiLeaks, Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Φρανσουά Ολάντ,

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αποκάλυψε την Τρίτη μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Η NSΑ φαίνεται ότι κατασκόπευε την περίοδο 2006 – 2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως “άκρως απόρρητα”, συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις “υποκλοπές των επικοινωνιών” των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της “κοινότητας των πληροφοριών” των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ιστότοπος WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

“Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική”, είπε ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαΐου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους “αρμόδιους υπουργούς” τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες.

“Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση”.

Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε “νίψει τας χείρας της” για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.

“Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα”, ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει, μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας.

“Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

“Συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να σχολιάσει -ή να διαψεύσει- τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τουλάχιστον μεταξύ του 2006 και του 2012 τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

“Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας”, υπογράμμισε.

“Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες”, κατέληξε.

Μετά την δημοσίευση των πληροφοριών αυτών από την εφημερίδα Libération και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, που στηρίχθηκαν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks, ο πρόεδρος Ολάντ αποφάσισε να συγκαλέσει το πρωί της Τετάρτης ένα “συμβούλιο άμυνας” για να “αποτιμήσει την φύση” των πληροφοριών αυτών.

Οι υποκλοπές των επικοινωνιών των Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ αποτελούν την κύρια πληροφορία που δίνουν αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης, στηριζόμενα στα έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Επίσης το πιο πρόσφατο έγγραφο που αποκαλύπτεται και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Φρανσουά Ολάντ, γνωστοποιεί απόρρητες συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.

Σχετικά άρθρα