Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

WikiLeaks: Η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε Κούρδους ισλαμιστές στο Ιράκ

WikiLeaks: Η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε Κούρδους ισλαμιστές στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για WikiLeaks, Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σαουδική Αραβία,

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Wikileaks η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε με 2 εκ. ριάλια (περισσότερα από 500.000 δολάρια) το Κουρδικό Ισλαμιστικό Κίνημα, ένα ισλαμιστικό κόμμα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η αποκάλυψη έγινε την Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, επιστολή από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία, με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2012, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζει την έγκριση της πρεσβείας για τη δωρεά.

Στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι μια κουρδική ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία συνδέεται με το Κουρδικό Ισλαμιστικό Κίνημα, ζήτησε επίσης χρήματα εκ μέρους του κόμματος.

Το Κουρδικό Ισλαμιστικό Κίνημα μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τηρεί σιγή ιχθύος για τις αποκαλύψεις, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Από την Παρασκευή τα Wikileaks έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν περίπου μισό εκατομμύριο έγγραφα της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των οποίων έγγραφα του Υπουργείο Εξωτερικών, των Μυστικών Υπηρεσιών και του Υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.

Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 70.000 έγγραφα. Τα Wikileaks λένε ότι οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Ριάντ δημιουργεί συμμαχίες και ενισχύει τη θέση του ως περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή χρηματοδοτώντας ισλαμιστικές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα