Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Σουνίτες της Ανμπάρ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Σουνίτες της Ανμπάρ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άνμπαρ, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σουνίτες, Τζιχαντιστές,

Οι ΗΠΑ, στην ευρύτερη στρατηγική τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, στοχεύουν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των σουνιτικών φυλών της επαρχίας Ανμπάρ στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.

“Οι Σουνίτες θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα” ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είπε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Ανμπάρ, ωστόσο υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις θα είναι η κυβέρνηση του Ιράκ.

Όπως είπε, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα σταλούν στο Ιράκ θα έχουν περισσότερο “συμβουλευτικό ρόλο” παρά εκπαιδευτικό.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι πρόκειται να αναπτυχθούν στο Ιράκ άλλοι 400 Αμερικανοί στρατιώτες.

Να επισημάνουμε εδώ ότι και στο παρελθόν, τη δεκαετία 2000 -2010, οι ΗΠΑ μετά την κατάληψη του Ιράκ είχαν σχηματίσει “τάγματα ασφαλείας” Σουνιτών στην Ανμπάρ, χρηματοδοτούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία πολέμησαν ενάντια στους Ιρακινούς αντάρτες, πρώτα του κόμματος Μπάαθ και αργότερα της Αλ Κάιντα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί αυτούς τους ομόθρησκούς του Σουνίτες δωσίλογους και τους μάχεται με λύσσα. Τώρα, για μια ακόμη φορά, οι ΗΠΑ στρέφονται στους παλιούς τους συμμάχους στην επαρχία Ανμπάρ για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές.

Σχετικά άρθρα