Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Πιθανή απώλεια αυτοδυναμίας για το ισλαμο-συντηρητικό κυβερνών κόμμα

Τουρκία:  Πιθανή απώλεια αυτοδυναμίας για  το ισλαμο-συντηρητικό κυβερνών κόμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Χάνει την αυτοδυναμία το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, που ανακοινώθηκαν και αφορούν το 62% των ψηφοδελτίων.Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 43,6% και 270 έδρες, αλλά η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,4% και 122 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικού Κόμματος με 17,1% και 87 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών με 10,6% και 70 έδρες.

Αν τα ανεπίσημα στοιχεία επιβεβαιωθούν, θα συνιστούν μια μεγάλη ήττα και για το πρόεδρο Ρεντζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος – παρά το θεωρητικά ουδέτερο αξίωμά του – επιδιώκει υπερ-πλειοψηφία τουλάχιστον 330 εδρών για το AKP, ώστε να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση που θα αυξάνει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας.

Το αποτέλεσμα μπορεί κάλλιστα να κριθεί από το κουρδικό κόμμα HDP, που με 10,7% των καταμετρημένων ψήφων, σύμφωνα με το Anadolu, βρίσκεται οριακά πάνω από το όριο του 10% για την ιστορική πρώτη είσοδό του στη Βουλή. Αν όμως το HDP βρεθεί εκτός, με βάση το εκλογικό σύστημα οι περισσότερες από τις χαμένες έδρες του θα καταλήξουν στα χέρια του AKP.

Είναι ωστόσο νωρίς ακόμη τόσο για τα τελικά ποσοστά, όσα και για τον αριθμό των εδρών. Τα τηλεοπτικά κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων υπολογίζουν τον αριθμό των εδρών αυτών.

Σχετικά άρθρα