Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψηφίζουν στην Κριμαία για την ελευθερία τους από τους ναζί του Κιέβου

Ψηφίζουν στην Κριμαία για την ελευθερία τους από τους ναζί του Κιέβου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, Δημοψήφισμα, Κριμαία, Ουκρανία, Ρωσία,

Από τις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το κρίσιμο δημοψήφισμα που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία και ένωσή της με τη Ρωσία.

Προκλητική και απαράδεκτη η στάση των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα παράνομο και προειδοποίησαν δια στόματος Φρανσουά Ολάντ, του διακοσμητικού Προέδρου της Γαλλίας, τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Το Σάββατο, διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός ακροδεξιός και ναζιστής πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρχίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι – Τούρκοι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής. (Το πώς τα βρίσκουν πάντα οι ναζίδες με τους Τούρκους είναι ένα πολύ σοβαρό γεωπολιτικό θέμα).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα exit poll ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα