Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε σε βίντεο την άλωση της πόλης Αριά στη Συρία από την Αλ Κάιντα

Δείτε σε βίντεο την άλωση της πόλης Αριά στη Συρία από την Αλ Κάιντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αρίχα, Βίντεο, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζαΐς Αλ Φάτεχ, Τζισρ Αλ Σούγκουρ, Τζιχαντιστές,

Οι τζιχαντιστές του Στρατού Αλ Φατίχ κατέλαβαν την πόλη Αριά την Πέμπτη, την τελευταία πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία που κρατούσε ακόμα η κυβέρνηση.

Η πόλη έπεσε μετά από πολύωρη επίθεση. Οι κυβερνητικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν και οι δυνάμεις του Στρατού Αλ Φατίχ, στον οποίο κεντρικό ρόλο έχει η Αλ Νούσρα, δηλαδή η Αλ Κάιντα στη Συρία, πήραν την πόλη.

Η κατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου, όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Στις 26 Απριλίου οι ίδιοι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Τζισρ Αλ Σουγκούρ και δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Στις 28 Μαΐου έπεσε και η Αριά.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για την Αλ Κάιντα, ως Στρατός Αλ Φατίχ, να προωθηθεί στο Χαλέπι ή στη Χάμα, δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας.

Την Αριά υπερασπίζονταν επίλεκτες δυνάμεις της κυβέρνησης, όπως του διοικητή Σουχέιλ “Τίγρη” Χασάν (Suheil “The Tiger” Hassan), με την ελπίδα ότι θα εμπόδιζαν την ολοκληρωτική κατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ωστόσο, μόλις άρχισε η επίθεση την Πέμπτη το πρωί, οι συριακές δυνάμεις εγκατέλειψαν τα σημεία ελέγχου και άλλες αμυντικές θέσεις, το στρατηγικό χωριό στα περίχωρα της Αριά, το Καφρ Νατζντ καταλήφθηκε και οι τζιχαντιστές εισήλθαν στη βόρεια και ανατολική Αριά. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες μάχης και οι κυβερνητικοί εγκατέλειψαν την πόλη.

Η συριακή τηλεόραση παραδέχθηκε ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για στρατηγικό ελιγμό. Βίντεο όμως δείχνουν τα συριακά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την πόλη ανοργάνωτα, προσπαθώντας να διαφύγουν πριν τους περικυκλώσουν οι τζιχαντιστές.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν αντιαρματικά βλήματα για να καταστρέψουν κυβερνητικά τεθωρακισμένα, ενώ υποχωρούν, στη γέφυρα Ματαράμ:

Στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε τις δυνάμεις των τζιχαντιστών και με άρματα μάχης να επιτίθενται στην Αριά:

Ακόμα ένα βίντεο από την επίθεση των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα:

Πλάνα με τους τζιχαντιστές να εισέρχονται στις πρώτες γειτονιές της πόλης:

Φιλοτζιχαντιστής δημοσιογράφος καταγράφει τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των τζιχαντιστών σε κεντρική πλατεία της Αριά, μετά την κατάληψη της πόλης:

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν όσους κυβερνητικούς στρατιώτες έπεσαν στα χέρια τους:

Στο βίντεο αυτό βλέπετε κυβερνητικούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν πεζή, τρέχοντας, την Αριά:

Σχετικά άρθρα