Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρέλαση 5.000 Λετονών βετεράνων των SS την Κυριακή στη Ρίγα

Παρέλαση 5.000 Λετονών βετεράνων των SS την Κυριακή στη Ρίγα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κριμαία, Λετονία, Λετονική Λεγεώνα SS, Ναζί, Ουκρανία, Ρωσία,

Η κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε μια άγνωστη σε πολλούς από εμάς πτυχή της ιστορίας. Την ευρεία συνεργασία και συμμαχία λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με τη Γερμανία του Χίτλερ και τους ναζί.

Εκτός από τα ουκρανικά SS που συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησαν με σθένος και αφοσίωση στο πλευρό των Γερμανών ενάντια στους Σοβιετικούς, τεράστια ήταν και η συνεργασία – συμμαχία των Λετονών με το χιτλερικό καθεστώς. Στη “Λετονική Λεγεώνα των SS”, όπως ονομάστηκε, κατατάχθηκαν 87.550 Λετονοί ενώ άλλοι 23.000 υπηρέτησαν ως βοηθητικοί στη Βέρμαχτ, στον κανονικό δηλαδή γερμανικό στρατό.

Lettland; Appell der SS-Legion Στη φωτογραφία του Β Παγκοσμίου Πολέμου βλέπετε τη Λεγεώνα SS των Λετονών να παρελαύνει, υπό τις σημαίες της Λετονίας και τη σβάστικα.

Αιτία της ευρύτατης και μαζικής κατάταξης Λετονών στα SS ήταν το γεγονός ότι έβλεπαν τους Σοβιετικούς ως κατακτητές, αφού ο Στάλιν είχε καταλάβει τη Λετονία μόλις το 1940 και την είχε ενσωματώσει στη Σοβιετική Ένωση. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε εμάς τους Έλληνες, που κατακτηθήκαμε από τους ναζί και υποφέραμε τα πάνδεινα, δημιουργώντας παράλληλα την εποποιία της αντιναζιστικής Εθνικής μας Αντίστασης, για τους Λετονούς η ιστορία είναι… ανάποδη. Για εκείνους κατακτητές ήταν οι Σοβιετικοί και απελευθερωτές οι ναζί.

Οι Λετονοί ναζί θεωρούνται ακόμα και σήμερα από πολλούς συμπολίτες τους ήρωες που πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών τους Σοβιετικούς κατακτητές. Και στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής τους μνήμης, την Κυριακή στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, θα γίνει παρέλαση των βετεράνων Λετονών ναζί, δηλαδή εκείνων που στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου είχαν ενταχθεί στα SS και πολέμησαν με τις δυνάμεις του Χίτλερ.

Στην παρέλαση, η οποία αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει 5.000 Λετονούς πρώην στρατιώτες των SS και χιλιάδες νεοφασίστες και η οποία γίνεται την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, θα λάβει μέρος και ο υπουργός Περιβάλλοντος Έιναρς Γκιλίνσκις, αγνοώντας την απαγόρευση της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα.

Η απάντηση του υπουργού, ο οποίος είναι από τους ηγέτες της εθνικιστικής «Εθνικής Συμμαχίας», ήταν ωμή και προκλητική: «Ένα έθνος που δεν σέβεται και δεν τιμά τους ήρωες του δεν έχει μέλλον», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι «πατριώτες» που πολέμησαν με τους χιτλερικούς πολεμούσαν «τη Σοβιετική Ένωση και τους μπολσεβίκους».

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ναζί δεν συμμετέχουν μόνο στην κυβέρνηση της Ουκρανίας αλλά και στην “ευρωπαϊκή” κυβέρνηση της Λετονίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης κατανοούμε που οφείλεται ο φιλογερμανισμός των κυβερνήσεων αυτών των χωρών και γιατί είναι αφοσιωμένοι δορυφόροι της μερκελικής Γερμανίας.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας παίρνει η κυβέρνηση επειδή πιστεύει ότι θα αντιδράσουν στη «ναζιστική επίδειξη δύναμης» οι ρωσόφωνοι Λετονοί οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.

Δείτε φωτογραφίες από παλαιότερες παρελάσεις των Λετονών βετεράνων των SS:

Latvian-SS-memberst-12-012 w.2..latvianazi-031114

Σχετικά άρθρα