Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ ανακοίνωσε εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Ανμπάρ

Το Ιράκ ανακοίνωσε εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Ανμπάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Άνμπαρ, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ραμάντι, Σιίτες, Τζιχαντιστές,

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη εκστρατείας για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την επαρχία Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την πρωτεύουσα της Ανμπάρ, Ραμάντι, με τις ιρακινές δυνάμεις αν και υπέρτερες να το βάζουν στα πόδια αφήνοντας στα χέρια των τζιχαντιστών ως λάφυρα πολεμικό υλικό, άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας, στην οποία η δύναμη κρούσης θα είναι η σιιτική πολιτοφυλακή συνοδευόμενες από ιρακινές τακτικές δυνάμεις και σουνίτες πολιτοφύλακες από την Ανμπάρ.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε θέσει μεγάλο μέρος της Ανμπάρ υπό τον έλεγχό του ήδη από το καλοκαίρι του 2014, ωστόσο την πρωτεύουσα Ραμάντι κατέλαβε στις 17 Μαΐου του 2015.

Η άλωση της Ραμάντι αποτελεί μεγάλη ήττα για τον ιρακινό τακτικό στρατό, ο οποίος παρά τη γενναία υποστήριξη σε οπλισμό που λαμβάνει από τη Δύση, τη Ρωσία και το Ιράν, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Η πτώση της Ραμάντι προκάλεσε και ένταση στις σχέσεις του Ιράκ με τις ΗΠΑ, μετά τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ ότι οι Ιρακινοί δεν δείχνουν προθυμία να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

Μετά την άλωση της πόλης, ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τη σιιτική ιρακινή πολιτοφυλακή, την επονομαζόμενη Αλ Χασντ Αλ Σαάμπι, να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Ραμάντι, μιας και ο υπόλοιπος στρατός του Ιράκ έχει αποδειχθεί αναξιόμαχος.

Σχετικά άρθρα