Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο στον Μπαν Κι Μουν

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο στον Μπαν Κι Μουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Μπαν Κι Μουν, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη χώρα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να επισκεφθεί ένα βιομηχανικό συγκρότημα ακυρώνεται καθώς η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδειά της, και χαρακτήρισε το γεγονός “πολύ λυπηρό”.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την επίσκεψη, που θα γινόταν την Πέμπτη, δίνει τέλος σε μία ελπίδα για ένα σπάνιο διπλωματικό άνοιγμα από την απομονωμένη Βόρειο Κορέα, εν μέσω μιας έντονης αντιπαράθεσής της με τη Νότια Κορέα.

Το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ που σκόπευε να επισκεφθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με αυτοκίνητο από το πολύ καλά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών.

“Νωρίς σήμερα το πρωί, οι αρχές της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας μας πληροφόρησαν, μέσω διπλωματικής οδού, ότι ανακάλεσαν την απόφασή τους να επισκεφθώ το βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ”, είπε ο Μπαν σε μια ομιλία του.

Ο ΓΓ κατάγεται από την Νότια Κορέα και θήτευσε ως υπουργός εξωτερικών απο το 2004 έως το 2006, μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων που αποσκοπούσαν να θέσουν τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία το 2005 που αργότερα κατέρρευσε.

Ο Μπαν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να επισκεφθεί την ειδική οικονομική ζώνη που επιβλέπεται από κοινού από τις δύο χώρες και αποτελεί τη μόνη συνεχιζόμενη συνεργασία από την πρώτη κοινή σύσκεψη που είχαν κάνει οι δύο χώρες πριν από 15 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να ξανανοίξει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα