Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

12χρονη τζιχαντίστρια ανατινάχθηκε σε σταθμό λεωφορείων

12χρονη τζιχαντίστρια ανατινάχθηκε σε σταθμό λεωφορείων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βομβιστική Επίθεση, Επίθεση Αυτοκτονίας, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μπόκο Χαράμ, Νιγηρία, Παιδιά Στρατιώτες, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος στη Νιγηρία, δηλαδή η περιβόητη Μπόκο Χαράμ, εξαπέλυσε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση χρησιμοποιώντας ως βομβιστή αυτοκτονίας μια έφηβη όχι μεγαλύτερη από 12 χρονών.

Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε το Σάββατο κοντά στην είσοδο του σταθμού λεωφορείων της Νταματούρου, της πρωτεύουσας της πολιτείας Γιόμπε, στη βόρεια Νιγηρία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 31 να τραυματιστούν, λίγες ώρες αφότου η οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατέλαβε εκ νέου μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην περιοχή.

Η έφηβη πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία είχε κρύψει κάτω από το χιτζάμπ που φορούσε στις 10:40 (13:40 ώρα Ελλάδας) στον σταθμό, που ήταν γεμάτος επιβάτες και εμπόρους.

“Μια μικρή κοπέλα, περίπου δώδεκα χρονών, πυροδότησε μια βόμβα καθώς πλησίαζε την πύλη του σταθμού λεωφορείων” της Νταματούρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανμπάμπα Ενγκούρου, ένας έμπορος στην πόλη.

“Ήμουν στον σταθμό των λεωφορείων όταν είδα το νεαρό κορίτσι να φθάνει” εκεί, είπε ένας οδηγός λεωφορείου.

“Πιστεύω ότι πρόσεξε τους φρουρούς που έκαναν σωματικό έλεγχο στον κόσμο στην πύλη και αποφάσισε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά μέσα στο πλήθος μπροστά στην πύλη”, πρόσθεσε ο οδηγός.

Στο σταθμό λεωφορείων έχει εγκατασταθεί σημείο ελέγχου, καθώς έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια βομβίστρια αυτοκτονίας είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στον ίδιο σταθμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 32.

“Διακομίστηκαν έξι σοροί και 32 τραυματίες από την έκρηξη”, δήλωσε στον Τύπο ο αρχίατρος του νοσοκομείου Σάνι Αμπάτσα της Νταματούρου. “Ένας άνθρωπος υπέκυψε μετά την εισαγωγή του”, πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει στείλει επανειλημμένα νεαρές γυναίκες να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις.

Ο αντικυβερνήτης της γειτονικής πολιτείας Μπόρνο, ο Μουστάφα Ζάνα, δήλωσε την Παρασκευή σε ΜΜΕ ότι απέκτησε πρόσβαση σε μια αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας η οποία κάνει λόγο για τη στρατολόγηση πολλών βομβιστών αυτοκτονίας από την τζιχαντιστική οργάνωση που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία χάνει έδαφος μετά την έναρξη μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της τον Φεβρουάριο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν, πέραν των ένοπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, στρατεύματα του Καμερούν, του Τσαντ και του Νίγηρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, της μεγαλύτερης στην περιοχή, η οποία αποκρούστηκε από τον στρατό. Ήταν η πρώτη απόπειρα επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο μετά την έναρξη της διεθνούς επιχείρησης.

Ο αντικυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο δήλωσε εξάλλου ότι η πόλη Μάρτε “βρίσκεται ξανά υπό τον πλήρη έλεγχο” της Μπόκο Χαράμ, εξέλιξη η οποία κατά τον ίδιο αποτελεί μια “μεγάλη ήττα” για τις Αρχές της Νιγηρίας. Η πόλη έχει αλλάξει επανειλημμένα χέρια από το 2013.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 55 πολίτες σε δύο χωριά νότια του Μαϊντουγκούρι την περασμένη Τετάρτη κι επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Γκίουα, αλλά απωθήθηκαν από τον νιγηριανό στρατό.

Σχετικά άρθρα