Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου, όπου θα αποφασιστεί η προσάρτηση ή όχι της Κριμαίας στη Ρωσία, και με την κατάσταση στην περιοχή να μυρίζει “μπαρούτι”, ο πρωθυπουργός της χερσονήσου εκτιμά ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων της περιοχής θα ταχθεί υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσάρτησης στη Ρωσία.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Σεργκέι Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι θα «καθορίσει» το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις οδηγίες της Μόσχας και υποστήριξε ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι ένα «Ναι» για την αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας, χωρίς απάτες.
«Η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη», είπε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας και διαβεβαίωσε ότι «θα ακολουθηθούν όλες οι πτυχές του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για τους ψηφοφόρους», είπε ο κ. Αξιόνοφ, η εκλογή του οποίου κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του περιφερειακού κοινοβουλίου δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Κίεβο.
«Στις 16 Μαρτίου, η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσει την πρώτη επιλογή, η οποία είναι η ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι δημοσκοπήσεις από καταξιωμένους ειδικούς, τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Κριμαία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον το 80% των κατοίκων είναι έτοιμοι για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας απέρριψε τα περί επιλογής του από το Κρεμλίνο ώστε να υποστηρίξει μια στρατιωτική ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρώσοι. «Οι σχέσεις μας είναι φιλικές και αδελφικές», σημείωσε.
Αρνήθηκε ακόμη ότι υπήρχε κάτι ύποπτο στην εκλογή του, στις 27 Φεβρουαρίου, από το κοινοβούλιο της Κριμαίας το οποίο ήλεγχαν ένοπλοι άνδρες που δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κτήριο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Όλα αυτά είναι ψέματα», υποστήριξε.
Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον ένας βουλευτής, η ψήφος του οποίου είχε καταγραφεί υπέρ του Αξιόνοφ, είχε δηλώσει πως δεν ήταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.
Παράνομο το δημοψήφισμα λένε οι ΗΠΑ – Ακύρωση ζητά η Βρετανία
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν την Πέμπτη μία πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο, ωστόσο η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει ότι θα ασκήσει βέτο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις διπλωματών του συμβουλίου.
Τη ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποιώντας ότι σημαντικά πρόσωπα της Ρωσίας αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και περιορισμούς σε περίπτωση που δεν σημειωθεί σύντομα πρόοδος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
«Μέρος της απάντησης για την εξεύρεση τρόπων για αποκλιμάκωση είναι η ματαίωση αυτού του δημοψηφίσματος και η έναρξη διεθνών διαπραγματεύσεων», δήλωσε από το Λονδίνο. «Εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε θα κινηθούμε στο επόμενο στάδιο αντίδρασης της Ευρώπης σε αυτή την κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ωστόσο ότι θα γίνουν τα πάντα ώστε «να βρεθεί μια διπλωματική κατεύθυνση προς τα εμπρός» κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο.