Η Βουλγαρία συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα με τα Σκόπια, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο. Το ίδιο έχει ήδη πράξει και η Σερβία. Η μόνη χώρα που έχει σύνορα με τα Σκόπια, αλλά είναι χαλαρή, είναι η Ελλάδα.
Ο βουλγαρικός στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δήλωσε, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα γεγονότα στα Σκόπια.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ακόμη ότι η προσεχής Κυριακή θα είναι κρίσιμη μέρα στα Σκόπια, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση.
Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
“Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας” ανέφερε ο Μπόικο Μπορίσοφ, σημειώνοντας ότι προετοιμασίες γίνονται και διαβάσεις στα σύνορα.
“Περίπου 90.000 Σκοπιανοί με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης” δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Οι λεγόμενοι σλαβομακεδόνες, ή σκέτο “μακεδόνες”, είναι εθνικά Βούλγαροι. Τα λεγόμενα “μακεδονικά” που μιλούν είναι βουλγάρικα. Όλα αυτά τα χρόνια, όσοι Σκοπιανοί δεν έφαγαν την “καραμέλα” ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου έσπευσαν και πήραν και τη βουλγάρικη υπηκοότητα. Αυτοί είναι οι 90.000
Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στα Σκόπια ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν.
“Μακροπρόθεσμος κίνδυνος κρύβεται σε πιθανή αποσταθεροποίηση των Σκοπίων, η συνολική αστάθειά της θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο και αυτό θα έχει επίδραση και στη Βουλγαρία” δήλωσε ο κ. Μπέτσεβ.
Η απομόνωση των Σκοπίων κατά τα τελευταία επτά χρόνια έρχεται σε αντίθεση με τα βουλγαρικά συμφέροντα. Ακόμη και αν δεν υπάρξουν άμεσες απειλές, η απομόνωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ, τα προβλήματά της με τον εκδημοκρατισμό και οπισθοδρομήσεις μέσω της αυταρχικής ηγεσίας, επηρεάζουν έμμεσα τη Βουλγαρία, εκτίμησε.
“Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, τα προβλήματα στα Σκόπια συνδέονται με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη χρήση ισχύος για προσωπικά, οικογενειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι τα προβλήματα μεταξύ εθνικών κοινοτήτων, όπως έσπευσε να εκτιμήσει ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) Λούτφι Μεστάν” είπε ο Ντιμίταρ Μπέτσεβ.