Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νταβούτογλου εισέβαλε στη Συρία

Ο Νταβούτογλου εισέβαλε στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Μπασάρ αλ Άσαντ, Σουλεϊμάν Σαχ, Συρία, Τουρκία,

Σε μια κίνηση πρωτοφανούς προκλητικότητας ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εισέβαλε την Κυριακή στη Συρία προκειμένου να επισκεφθεί τον τάφο του μεσαιωνικού Τούρκου ηγεμόνα Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν του Α΄.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, βρισκόταν αρχικά ακόμα πιο μέσα στο συριακό έδαφος, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Μετά την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1921 μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, όπου η Συρία έπαψε να είναι οθωμανική επαρχία και έγινε γαλλική αποικία, μια περιοχή 8 χιλιομέτρων γύρω από το κάστρο ανήκει στην Τουρκία δημιουργώντας ένα θύλακα εντός του συριακού εδάφους. Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Άσσαντ το κάστρο μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Από αυτή τη δεύτερη θέση μετακινήθηκε πιο κοντά στα σύνορα τον Φεβρουάριο έπειτα από τουρκική στρατιωτική επιχείρηση την οποία η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «κατάφωρη επίθεση».

Η νέα εισβολή του Νταβούτογλου στη Συρία, δήθεν για να προσκυνήσει τον τάφο, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νταβούτογλου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο, όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μετεγκατάσταση του τάφου, στην οποία συμμετείχαν άρματα μάχης, μη επανδρωμένα και αναγνωριστικά αεροσκάφη καθώς και πολλές εκατοντάδες στρατιώτες, ήταν η πρώτη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, με υποκίνηση της Τουρκίας, πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αν και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Η Τουρκία θέλει την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία και για αυτό υποστηρίζει και εξοπλίζει τους εξεγερμένους ισλαμιστές της Συρίας.

Η Τουρκία αποδεδειγμένα έχει εξοπλίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), το Μέτωπο Αλ Νούσρα που αποτελεί το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία αλλά και το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία επισήμως αρνείται ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, ωστόσο, πλήθος φωτογραφιών, βίντεο και μαρτυριών αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Άγκυρας με τους τρομοκράτες.

Η Τουρκία επίσης έχει αρνηθεί στις ΗΠΑ να αναλάβει στρατιωτικό ρόλο πρώτης γραμμής στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Συνασπισμό ενάντια στους τζιχαντιστές, με το επιχείρημα πως θα έπρεπε να πολεμηθούν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι απλώς να βομβαρδίζονται οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα