Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κηρύχθηκε διήμερο πένθος στα Σκόπια – Πεδίο μάχης το Κουμάνοβο

Κηρύχθηκε διήμερο πένθος στα Σκόπια – Πεδίο μάχης το Κουμάνοβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βαλκάνια, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, Ισλαμιστές, Κουμάνοβο, Μπουγιάρ Νισάνι, Ντιτμίρ Μπουσάτι, Σερβία, Σκόπια, Τζιχαντιστές,

Η κυβέρνηση στα Σκόπια, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την Κυριακή 10η Μαΐου και τη Δευτέρα 11η Μαΐου ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, στις μάχες του Σαββάτου με ένοπλους Αλβανούς αυτονομιστές στην αλαβανόφωνη πόλη Κουμάνοβο των Σκοπίων.

Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με τη σκοπιανή αστυνομία, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε ένοπλοι Αλβανοί.

kumanovo

Η υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας, όμως ο αριθμός τους, για την ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστος.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν διαθέτει πληροφορίες πως μεταξύ των νεκρών είναι και άμαχοι πολίτες του Κουμάνοβο.

kumanovo_main

Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη».

Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από τα Σκόπια και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα».

Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στα Σκόπια μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη αλβανική ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς των Σκοπίων.

Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια (όπου έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Κουμάνοβο για να εξουδετερώσουν τους ένοπλους Αλβανούς αυτονομιστές.

kumanovo_mesa

Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, ανέφερε η αστυνομία.

Το Κουμάνοβο, μία αλβανόφωνη πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, θύμιζε το βράδυ του Σαββάτου “πόλη φάντασμα”, καθώς ο πληθυσμός της πόλης κλείστηκε στα σπίτια του, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούσαν και στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστα οχήματα.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στα Σκόπια από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά». Σωστά, τώρα εδώ που τα λέει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών έχει ένα δίκιο. Θα μπορούσαν να μην είναι Αλβανοί αλλά… εξωγήινοι.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από της Αρχές στα Σκόπια να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδιο, και συμπλήρωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Κουμάνοβο και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη σταθερότητα της χώρας.

Ο κ. Νισάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς όλους τους πολίτες, Αλβανούς ή “Μακεδόνες” -όπως είπε- , οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στης σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις Αρχές (των Σκοπίων) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με τα Σκόπια, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία. Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται τα Σκόπια ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου την βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων.

Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τα Σκόπια αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στα Σκόπια εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.

Σχετικά άρθρα