Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για εισβολή στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για εισβολή στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα πως θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υπάρξει μια διεθνής επέμβαση στη Λιβύη για να σταματήσει η ροή πλεούμενων με μετανάστες από την αφρικανική χώρα προς την Ευρώπη.

Η Μογκερίνι έχει προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Λιβύης εάν μπορέσει να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις οι οποίες μάχονται για την εξουσία με αποτέλεσμα να έχει επικρατήσει σχεδόν πλήρης αναρχία.

Για να επιτύχει μια διεθνής στρατιωτική αποστολή θα χρειαζόταν η συναίνεση τόσο των αρχών της Λιβύης όσο και του ΣΑ του ΟΗΕ, στο οποίο όμως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα —δύο χώρες με δικαίωμα βέτο— εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

Η Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, η οποία θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, αναγνώρισε ότι τόσο η επίτευξη μιας συμφωνίας στη Λιβύη, όσο και η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Αλλά η ίδια είπε πως πιστεύει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να πειστεί να ταχθεί υπέρ των ευρωπαϊκών προτάσεων.

“Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι αδύνατη”, είπε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Φλωρεντία και πρόσθεσε πως υπολογίζει στην υποστήριξη της Λιθουανίας -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο- και της Ισπανίας, που είναι επίσης μη μόνιμο μέλος του οργάνου φέτος.

“Η Ευρώπη έχει ένα νέο, πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει”, υπογράμμισε η ίδια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, προετοιμάζουν την Κοινή Γνώμη για εισβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη. Περνάμε σε επόμενη φάση…

Σχετικά άρθρα