Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γιατί έβαλε στη «μαύρη λίστα» τον Ξηρό

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γιατί έβαλε  στη «μαύρη λίστα» τον Ξηρό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Σάββας Ξηρός, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τρομοκρατία, Τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός,

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο «ανοίγει το δρόμο» στην αποφυλάκιση και τον κατ΄οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα των τρομοκρατών Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη.

Σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή του Εθνους και του Mega γιατί οι υποδείξεις για τους τρομοκράτες έγιναν μόλις μια ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρώ η Χαρφ απάντησε ότι «Νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι η διαδικασία υπόδειξης κάποιου ως τρομοκράτη απαιτεί μήνες και εργαζόμαστε επ’ αυτού για μήνες πριν τη σημερινή ανακοίνωση.

Είναι μια μακρά διαδικασία όπως γνωρίζετε. Αυτές οι υποδείξεις βασίζονται στο γεγονός ότι αυτά τα άτομα προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία εκφράσαμε δημοσίως και ιδιωτικώς την ανησυχία μας. Δεν έχω κάτι να σας πω για τη χρονική στιγμή αλλά η διαδικασία αυτή ήταν ήδη σε εξέλιξη».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε και απαντήσεις στο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς, γιατί, δηλαδή, η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Σάββα Ξηρό.

«Υποδείξαμε δύο άτομα που διέφευγαν της σύλληψης. Τώρα έχουν συλληφθεί αλλά προηγουμένως είχαν ξαναρχίσει την τρομοκρατική δράση.

Αυτό τονίζει την ανησυχία μας γι’ αυτούς αλλά και για τη νέα νομοθεσία. Ακολουθείται μια διαδικασία γι’ αυτές τις υποδείξεις και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εξετάζουμε και άλλες περιπτώσεις αλλά δεν θα το σχολιάσω» σημείωσε με νόημα η Μαρί Χάρφ.

Στην αναφορά για ανησυχία σχετικά με τη νέα νομοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε ένας ακόμα δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την ενημέρωση του State Department.

«Δεν το κάναμε γι’ αυτό. Απλώς την τονίζει. Η διαδικασία διαρκεί μήνες αλλά ο νέος νόμος πέρασε την περασμένη εβδομάδα. εργαζόμαστε γι’ αυτές τις υποδείξεις επί μήνες με βάση το χρόνο που αυτά τα άτομα ανέλαβαν τρομοκρατική δράση όταν διέφευγαν της σύλληψης.

Ανεξαρτήτως του νέου νόμου αυτές οι υποδείξεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως» απάντησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου τη ρώτησε, ακόμη, εάν ο Τζον Κέρι έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που το έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Η κα Χάρφ απάντησε ότι «Κατά τη διάρκεια της διμερούς αυτής συνάντησης ο κ. Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας ότι όσοι έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή.

Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Θα παρατηρούμε προσεκτικά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, θα είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα δούμε τί θα γίνει».

Σημειωτέον ότι ο Αμερικανός πρέσβης, το πρωί της Τετάρτης, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Νίκο Παππά σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Σχετικά άρθρα