Η Αλ Κάιντα κατέλαβε ένα σημαντικό αεροδρόμιο, ένα λιμάνι και έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στη νότια Υεμένη την Πέμπτη, εκμεταλλευόμενη για μια ακόμη φορά τις μάχες που μαίνονται μεταξύ των Σιιτών ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον φυγάδα Πρόεδρο της χώρας.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και κάτοικους, οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα συγκρούστηκαν με μια από τις μεγαλύτερες ταξιαρχίες της Υεμένης έξω από την πόλη Μουκάλα, στην οποία οι τζιχαντιστές, νωρίτερα τον μήνα σε επιδρομή που είχαν κάνει, απελευθέρωσαν από τις φυλακές της πόλης κρατούμενους ομοϊδεάτες τους.
Οι τζιχαντιστές στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου Ριγιάν (Riyan) της Μουκάλα και προωθήθηκαν για να ασφαλίσουν την κατοχή του λιμανιού, το οποίο είναι επίσης και τερματικός σταθμός πετρελαίου.
Όπως παραδέχθηκαν αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα, οι διοικητές της ταξιαρχίας που είχε αναλάβει την προστασία της περιοχής, του αεροδρομίου και του λιμανιού, το έβαλαν στα πόδια αφήνοντας την Αλ Κάιντα να τα καταλάβει.
Η νέα επέκταση της Αλ Κάιντα στο έδαφος της Υεμένης αποτελεί σημαντική επιτυχία της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην αραβική χερσόνησο.
Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύτηκε το χάος που επικρατεί στην Υεμένη, από τη στιγμή που οι Σιίτες αντάρτες Χούτι σε συνεργασία με στρατεύματα πιστά στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο την πρωτεύουσα Σαναά και συνεχίζουν να επελαύνουν στη χώρα παρά τους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τον τωρινό πρόεδρο που έχει βρει καταφύγιο στην πρωτεύουσα Ριάντ του σουνιτικού βασιλείου.
Οι αντάρτες Χούτι, ως Σιίτες, είναι ορκισμένοι εχθροί της Αλ Κάιντα, αλλά όσο μάχονται ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον φυγάδα προέδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, δεν έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν και τους τζιχαντιστές. Προτεραιότητά τους είναι να επικρατήσουν επί των προεδρικών δυνάμεων.
Η νοτιοανατολική πόλη Μουκάλα, που έπεσε στην Αλ Κάιντα, είναι πρωτεύουσα της μεγαλύτερης επαρχίας της Υεμένης, της Χαντραμούτ. Σε αυτή την περιοχή η Αλ Κάιντα δεν είναι χθεσινή, έχει μακροχρόνια παρουσία, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που δεχόταν συχνά στο παρελθόν από τηλεκατευθυνόμενα ντρον των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Νάσερ Μπακαζούζ (Nasser Baqazouz), έναν ακτιβιστή στη Μουκάλα, τα στρατεύματα που φύλαγαν το αεροδρόμιο πρόβαλαν ελάχιστη αντίσταση.
Ένας πολιτικός από την πόλη, ο Αλί Αλ Καθίρι (Ali Al Kathiri), είπε ότι η Αλ Κάιντα και φύλαρχοι τοπικών φυλών, διαπραγματεύτηκαν με τη διοίκηση της ταξιαρχίας ώστε να εξασφαλίσουν μια ειρηνική παράδοση. Οι μόνοι στρατιώτες που έδωσαν μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές ήταν όσοι είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης, Σάλεχ. Οι άλλοι παρέδωσαν τα πάντα στους τζιχαντιστές.
Μάλιστα και μια αντιαεροπορική μονάδα παρέδωσε το στρατόπεδό της στην Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τον Αλ Καθίρι.
Η Σαουδική Αραβία που έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους Χούτι και στα στρατεύματα που είναι πιστά στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ από τις 26 Μαρτίου, δεν έχει ρίξει ούτε μια βόμβα ενάντια στην Αλ Κάιντα.
Μάλιστα, οι τζιχαντιστές που μάχονται για την Αλ Κάιντα δεν είναι ξένοι, είναι ντόπιοι Υεμενίτες.