Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Καθοριστική η πρώτη συνάντηση για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Κύπρος: Καθοριστική η πρώτη συνάντηση για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ντερβίς Έρογλου,

Η πρώτη συνάντηση μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές που επικαλείται η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

Η νέα φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος την επόμενη Κυριακή, ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων την ερχόμενη Κυριακή και η στάση που θα τηρήσει στο Κυπριακό.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής νικητής φέρεται να είναι ο νυν ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, που τήρησε αδιάλλακτη στάση μέχρι τώρα, αν και κάποιες άλλες εκτιμήσεις φέρουν ως νικητή ένα από τους δύο μετριοπαθείς πολιτικούς, είτε τον Μουσταφά Ακιντζί, είτε την Σιμπέρ Σιλμπέρ.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη και η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Στην πρώτη φάση έγινε το λεγόμενο screening, δηλαδή η ανασκόπηση και αξιολόγηση των θέσεων των δύο πλευρών. Στη δεύτερη φάση έγινε η ανταλλαγή θέσεων επί όλων των πτυχών με εξαίρεση την ανταλλαγή χαρτών στο εδαφικό. Έγινε επίσης η καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων.

Στην τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να επιχειρηθεί η περαιτέρω σύγκλιση σε αριθμό θεμάτων και η σμίκρυνση των διαφορών σε αριθμό άλλων.

Όπως εξήγησαν διπλωματικοί κύκλοι, η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στην πρώτη συνάντηση θα είναι κρίσιμη, γιατί θα διαφανεί κατά πόσον υπάρχει πράγματι βούληση για κάποια προσαρμογή θέσεων ή αν θα υπάρξει επιμονή στις γνωστές τουρκικές θέσεις.

Επιμονή από τουρκικές πλευράς στις ίδιες θέσεις θα σήμαινε ότι απλώς επιχειρείται να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και με βάση τις τουρκικές επιδιώξεις, να επιχειρηθεί στη συνέχεια εν όψει αδιεξόδου, η καταφυγή είτε σε πολυμερή διάσκεψη είτε σε επιδιαιτησία.

Γι’ αυτό και λαμβάνονται από ελληνοκυπριακής πλευράς τα μέτρα αποτροπής μεθοδεύσεων από την τουρκική πλευρά που θα οδηγούσαν σε ένα νέο αδιέξοδο.

Στην πρώτη συνάντηση θα δοθεί συνέχεια από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν οι συνομιλίες, με συζήτηση δηλαδή στα θέματα της διακυβέρνησης και των περιουσιών. Το τελευταίο θέμα εμπλέκει εκ των πραγμάτων και πτυχές του εδαφικού.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών που θα έχουν εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Ο Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αναφέρθηκε ξανά στον λεγόμενο οδικό χάρτη τον οποίο παρέδωσε στον απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Ο χάρτης Έρογλου προβλέπει επτά βήματα και κλείσιμο του κυπριακού σε εννέα μήνες.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο ξεκαθάρισμα συγκλίσεων, τον Ιούλιο συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα, το Σεπτέμβριο πολυμερής διάσκεψη με τις εγγυήτριες δυνάμεις, το Νοέμβριο ετοιμασία σχεδίου λύσης με πάρε – δώσε και το Δεκέμβριο δημοψηφίσματα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει απορρίψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο λεγόμενος οδικός χάρτης αποτελεί πάγια τακτική των τουρκοκυπρίων.

Σχετικά άρθρα