Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Παλαιστίνιοι συμμάχησαν με τον Άσαντ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι Παλαιστίνιοι συμμάχησαν με τον Άσαντ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις, Γιάρμουκ, Δαμασκός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Οργάνωση Απελευθέρωσης Παλαιστίνης PLO, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο της Συρίας. Οι Παλαιστίνιοι συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να πολεμήσουν από κοινό το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της PLO, δηλαδή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν για πρώτη φορά την Πέμπτη να συντονίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις με τον συριακό στρατό με στόχο να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος από την προσφυγική παλαιστινιακή συμμαχία Γιάρμουκ, στη νότια Δαμασκό.

“Η παλαιστινιακή προσπάθεια θα είναι συμπληρωματική του ρόλου (των δυνάμεων) της συριακής κυβέρνησης προκειμένου να καθαρίσει ο καταυλισμός του Γιάρμουκ από τους τρομοκράτες» επιβεβαίωσε στη Δαμασκό ο αξιωματούχος της PLO Άχμαντ Ματζνταλάνι.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη συνάντηση που είχε προχθές ο Ματζνταλάνι με εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων με εξαίρεση την Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις, που πρόσκειται στην ισλαμιστική και φιλότουρκη Χαμάς, που κατέχει τη Λωρίδα της Γάζας, και πολεμά ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας, αφού αυτή είναι η επιθυμία του σουλτάνου Ερντογάν.

«Κατά τη διάρκεια της συνόδου των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμφωνήσαμε στη συγκρότηση ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων στο οποίο θα συμμετέχουν συριακές δυνάμεις, παλαιστινιακές οργανώσεις που το επιθυμούν και που έχουν ισχυρή παρουσία στο εσωτερικό του καταυλισμού του Γιάρμουκ ή στα περίχωρά του προκειμένου να διεξάγουν αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση» επισήμανε ο Ματζνταλάνι, ο απεσταλμένος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που μετέβη για αυτό το λόγο από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση των τουρκόφιλων ισλαμιστών της Χαμάς, ο εκπρόσωπος της PLO στη Δαμασκό απάντησε: «90 ένοπλοι άνδρες της Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις συντονίζουν ήδη τις προσπάθειές τους με το κέντρο επιχειρήσεων και πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων», θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι το παρακλάδι της Χαμάς στο Γιάρμουκ δεν υπακούει στις εντολές της Γάζας.

Ο Ματζνταλάνι διευκρίνισε ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα στηρίζεται στις ακόλουθες προϋποθέσεις: «να λαμβάνεται υπόψη η ζωή των αμάχων στον καταυλισμό του Γιάρμουκ και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκτεταμένες καταστροφές».

«Η επιχείρηση πρέπει να διεξαχθεί σταδιακά» προσέθεσε ο ίδιος.

Το γεγονός ότι η PLO αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος “χαλάει” τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την περιοχή, ο οποίος θεωρούσε και όχι αδίκως ότι έχει κερδίσει την υποτέλεια των Παλαιστινίων. Τελικά, από ό,τι φαίνεται, πιστή στον Ερντογάν είναι μόνο η ισλαμιστική Χαμάς, που έχει μετατρέψει τη Γάζα σε τουρκικό προτεκτοράτο, με την PLO να επιλέγει σε αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλευρό των κοσμικών δυνάμεων του αραβικού κόσμου.

Σχετικά άρθρα