Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Σαλέχ ζήτησε κατάπαυση του πυρός

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Σαλέχ ζήτησε κατάπαυση του πυρός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Σουνίτες, Τζιχαντιστές, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

O πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, που έχει συμμαχήσει με τους Σιίτες αντάρτες Χούτι, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και πρότεινε να διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένας διάλογος μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων της Υεμένης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σαλέχ απηύθυνε έκκληση για την «ταυτόχρονη» παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγουν στην Υεμένη από τη μία ο συνασπισμός των αραβικών κρατών και από την άλλη οι Σιίτες αντάρτες, με στόχο να προωθηθεί η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων στην κρίση πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρότεινε «την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συνασπισμού» και «ταυτόχρονα την άμεση παύση» των επιχειρήσεων των Χούτι απευθύνοντας έκκληση για «τον τερματισμό των καταλήψεων και των λεηλασιών δημοσίων κτιρίων και στρατοπέδων» στην χώρα.

Ο Σαλέχ επιπλέον πρότεινε «την επανάληψη του διαλόγου (…) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διεξαγωγή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή σε ένα κτίριο του ΟΗΕ» με στόχο τη διευθέτηση – έπειτα από διαπραγμάτευση – της κρίσης στην Υεμένη.

Ο διάλογος, τον οποίο επέβλεπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ, διακόπηκε εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ των φατριών της Υεμένης και της επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στην χώρα.

Η παρέμβαση του Σαλέχ έγινε την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε την Πέμπτη ο συνασπισμός των αραβικών χωρών, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, με στόχο τη στήριξη του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο Σάλεχ παραμένει πρόεδρος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του μεγαλύτερου κόμματος της Υεμένης, 3 χρόνια αφότου παρέδωσε την εξουσία, υπό την λαϊκή πίεση.

Ο ίδιος όμως συνεχίζει να ασκεί επιρροή στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, που αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη πίσω από την ενίσχυση της ισχύος των ανταρτών Χούτι.

Σχετικά άρθρα