Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τυνησία: Σοκαρισμένη η χώρα από το μακελειό στο Μουσείο Μπαρντό

Τυνησία: Σοκαρισμένη η χώρα από το μακελειό στο Μουσείο Μπαρντό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μουσείο Bardo, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία, Τυνησία,

Την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στις μεγάλες πόλεις της Τυνησίας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας, Μπετζί Καΐντ Εσεμπσί.

Η τυνησιακή Προεδρία ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα ως ύποπτοι για την επίθεση της Τετάρτης στο μουσείο Μπαρντό, η οποία κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, καθώς και στους δύο φυσικούς αυτουργούς της.

Τη δέσμευση να πολεμήσει την τρομοκρατία «μέχρις εσχάτων» ανέλαβε ο πρόεδρος της Τυνησίας μετά την πολύνεκρη επίθεση ενόπλων την Τετάρτη στο Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 17 τουρίστες από την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Πολωνία και την Ισπανία, ενώ δύο Τυνήσιοι, εκ των οποίων και ένας αστυνομικός, έπεσαν επίσης νεκροί.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους δύο ενόπλους κι εξακολουθούν να αναζητούν πιθανούς συνεργούς τους. Οι Αρχές λένε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών και Τυνήσιων, έχουν τραυματιστεί.

Η Τυνησία βρίσκεται σε πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας. «Αυτές οι άγριες μειονοτικές ομάδες δεν θα μας φοβίσουν και η μάχη εναντίον τους θα συνεχιστεί μέχρι να εξολοθρευτούν», πρόσθεσε.

tunisia_1

Δεκάδες ενώσεις και συνδικάτα της Τυνησίας καλούν σε συγκέντρωση κοντά στο μουσείο Μπαρντό, θέατρο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην Τύνιδα την Τετάρτη, στο όνομα της «εθνικής ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Απαντώντας στην τρομοκρατική επίθεση, οι εθνικές ενώσεις καλούν τους Τυνήσιους και τις Τυνήσιες σε σιωπηλή λαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 16.00 μπροστά στο μουσείο Μπαρντό για να εκφράσουμε την εθνική μας ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την πρόσκληση που υπογράφεται από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, UGTT, φοιτητικά κινήματα , ενώσεις ανέργων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκκλήσεις για εθνική ενότητα απεύθυνονται σήμερα από τον Τύπο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Τυνησίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, την πρώτη μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα το 2002 κατά της συναγωγής της Τζέρμπα, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 14 Γερμανοί, δύο Γάλλοι και πέντε Τυνήσιοι.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 που πολίτες γίνονται στόχος τρομοκρατικής ενέργειας στη χώρα που αποτελεί υπόδειγμα σταθερότητας και ανοίγματος στον αραβικό κόσμο, καθώς οι υπόλοιπες χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» παραπαίουν ανάμεσα στο χάος και την καταστολή.

Ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και δεύτερης πολιτικής δύναμης της χώρας, Ραχέντ Γανούσι, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο λαός της Τυνησίας «θα σταθεί ενωμένος απέναντι στη βαρβαρότητα».

Ο τυνησιακός Τύπος αναφέρεται και στις εκατοντάδες των Τυνήσιων, περί τους 500, οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα, αφού πολέμησαν στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτοί οι τρομοκράτες θέλησαν να μάς κάνουν να καταλάβουμε ότι παραμένουν ικανοί να κάνουν επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας και όχι μόνο στις ορεινές περιοχές της μεθορίου με την Αλγερία», γράφει η εφημερίδα Quotidien.

«Θέλω ο τυνησιακός λαός να καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θέλω ο τυνησιακός λαός να είναι βέβαιος ότι αυτοί οι προδότες θα εξοντωθούν», δήλωσε ο πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι.

Σχετικά άρθρα