Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοτώνονται μεταξύ τους ισλαμιστές και Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη

Σκοτώνονται μεταξύ τους ισλαμιστές και Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Σύρτη, Τζιχαντιστές,

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν το Σάββατο στην κεντρική Λιβύη μεταξύ μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των ενόπλων μιας ισλαμιστικής οργάνωσης πιστής στην ψευδοκυβέρνηση της Τρίπολης.

Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αλ Σορούκ, σύμμαχο της ψευδοκυβέρνησης που έχει έδρα της την Τρίπολη και η οποία συστάθηκε από τη «Λιβυκή Αυγή», ένα συνασπισμό ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Οι τουρκόφιλες δυνάμεις της Λιβυκής Αυγής κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εκτοπίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Αλ Θάνι στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είναι σύμμαχος με την κυβέρνηση της Αιγύπτου και κατά προέκταση σύμμαχος και με την Ελλάδα.

«Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Σορούκ και της τρομοκρατικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος των δυνάμεων Σορούκ και να τραυματιστούν ακόμα 2», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Ισμαήλ Σουκρί.

Κάτοικοι επιβεβαίωσαν τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβαν χώρα περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Σύρτη, στην οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, ένα πανεπιστήμιο και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια αναφορά που ήρθε ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου σε έναν παραλιακό δρόμο και έλεγχε τους διερχόμενους αυτοκινητιστές», δήλωσε ο Σουκρί. «Οι δυνάμεις των Σορούκ έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και δέχτηκαν επίθεση από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η περιοχή ανατολικά της Σύρτης έχει μετατραπεί από τον Δεκέμβριο σε πεδίο μάχης, οπότε και οι δυνάμεις των Σορούκ έφτασαν εκεί με σκοπό να καταλάβουν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου της Λιβύης, το Ες Σιντέρ και το Ρας Λανούφ, τον έλεγχο των οποίων κατέχουν δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αλ Θάνι.

Τα λιμάνια έχουν σταματήσει να λειτουργούν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενφιαφέρον έχει γιατί η τουρκόφιλη Λιβυκή Αυγή συγκρούστηκε με το επίσης υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ισλαμικό Κράτος. Προφανώς και υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ισλαμιστών – τζιχαντιστών για το ποια πλευρά θα αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη των ισλαμιστικών κινημάτων στη χώρα.

Σχετικά άρθρα