Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν θέλει να ανασυστήσει την Περσική Αυτοκρατορία σε Μεσοποταμία και Μέση Ανατολή

Το Ιράν θέλει να ανασυστήσει την Περσική Αυτοκρατορία σε Μεσοποταμία και Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτοκρατορία των Σασσανίδων, Γεωπολιτική, Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, Μέση Ανατολή, Περσική Αυτοκρατορία, Χασάν Ροχανί,

Σύμβουλος του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί (Hassan Rouhani) δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι η Ιρανική (Περσική) ιστορική Αυτοκρατορία έχει ανασυσταθεί με τη Βαγδάτη ως πρωτεύουσά της.

Ο Αλί Γιουνεσί (Ali Younesi), σύμβουλος του Προέδρου Ρουχανί, δήλωσε ότι το Ιράν σήμερα έγινε ξανά μια αυτοκρατορία όπως ήταν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του και η πρωτεύουσά του τώρα είναι η Βαγδάτη, η οποία είναι το κέντρο του πολιτισμού, της κουλτούρας και της ταυτότητάς μας, όπως ήταν και στο παρελθόν”.

Αναφερόμενος στο παρελθόν εννοούσε την περσική Αυτοκρατορία των Σασσανιδών, γνωστή ως Ερανσάρ και Εράν στα περσικά των Μέσων Χρόνων, Ιρανσάρ και Ιράν στα νέα περσικά, η οποία ήταν η τελευταία προ-ισλαμική ιρανική Αυτοκρατορία, η οποία κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Σασσανιδών από το 224 μ.Χ. έως το 651.

Η Αυτοκρατορία των Σασσανιδών, η οποία διαδέχθηκε την Παρθική Αυτοκρατορία, υπήρξε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη Δυτική και Κεντρική Ασία, μαζί με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη διάδοχό της Ανατολική Ρωμαϊκή (Βυζαντινή Αυτοκρατορία), για μια περίοδο μεγαλύτερη των 400 ετών.

sasanides

Η Αυτοκρατορία των Σασσανίδων είχε πρωτεύουσά της τη Βαγδάτη στη Μεσοποταμία, ενώ όλο το Ιράκ αποτελούσε τμήμα της, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στον χάρτη που δείχνει το εν λόγω περσικό κράτος στη μεγαλύτερη ακμή του.

Η παραπάνω αναφορά έγινε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA την Κυριακή, ενώ ο Γιουνεσί συμμετείχε σε μια συζήτηση σχετικά με την ιρανική ταυτότητα σε εκδήλωση στην Τεχεράνη.

Μάλιστα στην ομιλία του ο ίδιος είπε ότι “η γεωγραφία του Ιράν και του Ιράκ δεν είναι για να είναι χωρισμένα και η κουλτούρα μας δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή. Για αυτό είτε πολεμάμε μαζί ή ενωνόμαστε”, αναφερόμενος στη μαζική στρατιωτική παρουσία του Ιράν στο Ιράκ το τελευταίο διάστημα με αφορμή την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, επικεφαλής -ανεπίσημα- της επιχείρισης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Τικρίτ τέθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι.

Ο Γιουνέσι, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν στο υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, επιτέθηκε σε όσους διαφωνούν ή εναντιώνονται στην Ιρανική διείσδυση και επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε “όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι Ιράν, θα προστατεύσουμε όλες τις εθνικότητες της Μέσης Ανατολής επειδή τους υπολογίζουμε ως κομμάτια του Ιράν και θα σταθούμε ενάντια στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, τακφιρισμό, αθεϊσμό, νεοοθωμανισμό, σαλαφισμό, τη Δύση και τον Σιωνισμό”.

Υπογράμμισε τη διαρκή υποστήριξη της Τεχεράνης στη σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ επιτέθηκε ευθέως στην Τουρκία, στην οποία καταλόγισε ότι “οι ιστορικοί ανταγωνιστές μας, οι διάδοχοι της ανατολικής ρωμαϊκής (βυζαντινής) αυτοκρατορίας και των Οθωμανών δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με την υποστήριξη μας στο Ιράκ”, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια της Τουρκίας στην επεκτατικότητα του Ιράν.

Ενδιαφέρον εδώ έχει, σε ό,τι αφορά εμάς τους Έλληνες, ότι ο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος θεωρεί την Τουρκία διάδοχο και της Βυζαντινής (ανατολικορωμαϊκής) Αυτοκρατορίας εκτός από διάδοχο της Οθωμανικής.

Στη συνέχεια είπε ότι η χώρα του έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια ιρανική ένωση στην περιοχή, λέγοντας ότι “δεν επιθυμούμε με αυτή την Ένωση να καταργήσουμε τα σύνορα, αλλά όλες οι χώρες οι οποίες συνορεύουν με το Ιράν πρέπει να βρεθούν κοντά η μια στην άλλη τόσο για την ασφάλειά τους όσο και γιατί τα συμφέροντά τους είναι κοινά”. Με άλλα λόγια αντιγράφει το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οικοδομήσει τη νέα ιρανική αυτοκρατορία, όπως η Γερμανία επιχειρεί μέσα από την ΕΕ να οικοδομήσει τη νέα γερμανική αυτοκρατορία.

Βεβαίως αποσαφήνισε ότι “δεν εννοώ ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε ξανά τον κόσμο, αλλά πρέπει να ανακτήσουμε το ανάστημά μας και την ιστορική μας θέση, πράγμα που σημαίνει ότι θα σκεφτόμαστε οικουμενικά για το Ιράν και τον λαό του”.

Ο Γιουνεσί δεν είναι ο πρώτος Ιρανός πολιτικός που προωθεί την ηγεμονία του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Αλί Ρεζά Ζακανί (Ali Reza Zakani), μέλος της ιρανικής βουλής, είπε ότι το Ιράν τώρα κυριαρχεί σε τέσσερις αραβικές πρωτεύουσες: Βαγδάτη (Ιράκ), Δαμασκό (Συρία), Βηρυτό (Λίβανο) και Σανάα (Υεμένη).

Σχετικά άρθρα