Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία έξαλλη με τη Σουηδία επειδή τους είπαν “μεσαιωνικό κράτος”

Η Σαουδική Αραβία έξαλλη με τη Σουηδία επειδή τους είπαν “μεσαιωνικό κράτος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασανιστήρια, Μάργκοτ Βάλστρεμ, Ραΐφ Μπαντάουι, Σαουδική Αραβία, Σουηδία,

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε την Τετάρτη «κατάφωρη ανάμιξη» στα εσωτερικά της ζητήματα τις δηλώσεις της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ, η οποία επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο, ενώ επιβεβαίωσε επίσης την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Στοκχόλμη.

Οι δηλώσεις της Βάλστρεμ αποτελούν «κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου» της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποφάσισε «να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της» στη Σουηδία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις αρχές του μήνα η Σουηδή υπουργός είχε καταγγείλει «τις μεσαιωνικές μεθόδους» που χρησιμοποίησε η σαουδαραβική δικαιοσύνη (όμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος) εναντίον του μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 1.000 βουρδουλιές επειδή «προσέβαλε το ισλάμ».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν οδηγήσει σε ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, με τη Σαουδική Αραβία να αποκλείει τη Βάλστρεμ από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα, στην οποία η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας επρόκειτο να απευθύνει ομιλία.

Την Τρίτη το βράδυ η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, την οποία οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 2005.

Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση η Βάλστρεμ έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι είναι «περήφανη που είμαι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι δηλώσεις της Σουηδής υπουργού είναι «βλαπτικές για το βασίλειο» και «δεν γίνονται ανεκτές ούτε από τις διεθνείς συμβάσεις, ούτε από τα διπλωματικά ήθη, ενώ δεν συνάδουν με (το πνεύμα) των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα